Planina Zlatar, smeštena u jugozapadnoj Srbiji, na magistralnom putu Beograd-Bar, je planina zlata vredna. Planina koja ima za svakoga po nešto. Za one koji vole mirniji odmor, tu su staze za laganu šetnju i opuštanje, a za one koji vole brži tempo, čak i u prirodi, tu su staze za planinarenje, adrenalinski biciklizam, a na Zlatarskim jezerima možete uživati u splavarenju i raftingu, posebno su intereantni meandri reke Uvac. Zlatar krase i jezera koja su nastala na reci Uvac: Uvačko, Zlatarsko i Radonjsko. Na obalama Zlatarskog i Radonjskog jezera su uradjene i pontonske plaže za sve ljubitelje plivanja i kupanja.

U blizini možete da posetite i „Specijalni Rezervat Prirode Uvac”, u kome možete da vidite prirodno stanište beloglavog supa.

Planina Zlatar je proglašena vazdušnom banjom Uredbom Vlade Republike Srbije. Na njoj možete da uživate u livadama i bistrim jezerima. Spoj mediteranske i planinske klime, kao i najveći broj sunčanih sati, blagotvorni vazduh, samo su razlog više da posetite ovu planinu. Zato je pogodna za razne vrste turizma, od sportsko-rekreativnog, izletničkog, preko zdravstveno-lečilišnog, do seoskog turizma.

Kao vazdušna banja, Zlatar je pogodan za lečenje raznih vrsta bolesti: kardiovaskularnih, poremećenog arterijskog pritiska, psihosomatskih stanja kod kardiovaskularnih oboljenja, povišene masti i šećera u krvi.
Blizina planina Zlatar i Tara, poboljšavaju šanse za razvoj turizma na planini Zlatar. Kada ste već tamo možete posetiti i Novu Varoš, ali i mnogobrojne kulturno-istorijske spomenike i manastire, Mileševu, Banju, Davidovicu. Ovaj kraj je poznat i po crkvama – brvnarama, koja krase planinska sela.

Ni ljubitelji pećina neće biti razočarani ovim krajem. Najveći pećinski sistem u Srbiji, Ušačke pečine, krase ovaj kraj. Dve pećine i jedna jama su međusobno povezani kanalima. Ušačka pećina je najveća pećina koja ima dva ulaza, zatim sledi Ledena pećina i najinteresntniji deo ovog kraja je jama Bezdan.

Turističkoj organizaciji „Zlatar”, koja je osnovana 2001. godine u opštini Nova Varoš, je 2007, prerasla u Turističko sportski centar „Zlatar”. Tu se možete informisati o svemu što vas zanima, a vezano je za planinu Zlatar, reku Uvac i ceo novovaroški kraj.

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt