Jedna od najlepših planina dinarskog sistema, kako joj samo ime kaže, Zelengora, obiluje prostranim planinskim pašnjacima i listopadnim i crnogoričnim šumama. Ali, ono što je izdvaja od ostalih planina i što je vredno posete ovoj planinskoj lepotici, jesu njenih devet kraških jezera: Crno jezero, Bijelo jezero, Orlovačko, Borilovačko, Kotlaničko, Štirinsko, Jezero Gornje Bare, Jezero Donje Bare i Kladopoljsko jezero.

Nekada bogata stadima i pastirima, Zelengora danas obiluje, turistima koji uživaju u njenim čarima. Njene, s proleća, najzelenije gore, prošarane su stazama koje su namenjene biciklistima, šetačima, planinarima. Mada se i danas njeni pašnjaci bele od stada ovaca, pogotovo u periodu izmedju maja i septembra.

Zelengoru od planine Maglić deli samo kanjon reke Sutjeske, kroz koji i vodi put do Zelengore. Drugi pravac do ove netaknute prirode je iz pravca Kalinovika. Put dugačak 20km vodi do jezera Donje Bare, na čijoj se obali nalazi mala planinska kućica koju je moguće iznajmiti. Mesto kao stvoreno za aktivni i porodični odmor, naročito ako ste strastveni ribolovac. Pored ovog jezera, bogato ribom je i Orlovačko jezero, pa su ture ribolovaca stalna pojava na njegovim obalama.

Za ljubitelje visina i pogleda sa njih, preporučujemo brojne pešačke staze koje vode do najvišeg vrha Zelengore, vrha Bregoč (2.015m). Pogled koji se prostire sa te nadmorske visine na delove Nacionalnog parka Sutjeska i planinu Durmitor i njene „gorske oči”, njena bistra jezera, nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Na Zelengori ima mesta za svakoga. Za ljubitelje aktivnog odmora tu su markirane staze, kupanje u nekom od njenih bistrih jezera, sakupljanje lekovitog bilja ili bobičastog voća, naročito je bogata borovnicama. One su postale zaštitni znak same planine. Manifestacija „Dani borovnice”, koja se organizuje svake godine, privuče veliki broj zaljubljenika na Zelengoru. Kako zauzima veliki deo Nacionalnog parka Sutjeska, Zelengora je puna endemskih vrsta flore i faune.

Ali, ova zelena planina nije privlačna samo preko leta. Njen život ne prestaje ni u vreme zimskog perioda. Njene skijaške staze privlače veliki broj zaljubljenika u ovaj sport. Između ostalog, pogodne su i za turno skijanje.
Za ljubitelje gastronomskih poslastica, ovde možete probati domaće vrste sira, kajmaka i drugih mlečnih proizvoda.

Showing 3 comments
 • Mitar
  Reply

  Iznajmio sam sa društvom kućicu u planini i baš smo uživali u potpuno netaknutoj prirodi. Proveli smo tu par dana i verujem da ćemo ponovo. Baš dobro mesto ako hoćeš da pobegneš od svega.

  • Beba
   Reply

   Pozdrav. Želela bih sa porodicom provesti nedelju dana na Zelengori.Mozete li mi reći gde ste iznajmili kuću i poslati mi kontakt vlasnika. Unapred hvala.
   Beba

 • Ljubica
  Reply

  Divna je Zelengora. Treba posetiti “Dane borovnice” u avgustu. Zaista lepa manifestacija. Bude tu baš dosta turista iz cele zemlje, a bogami i iz inostranstva.

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt