Vlasinsko jezero je najviše i najveće veštačko jezero u Srbiji. Na njegovoj čistoj vodenoj površini u kojoj se ogledaju šume i planine, raštrkana plutaju ostrvca od treseta. Boje od svetlo sive do tamno plave, razlivene, neponovljiv su doživljaj.

Vlasinsko jezero je nastalo ulivanjem reka Vlasine i Vrle. Najstariji zapisi o njemu datiraju još iz 18. veka. Kulturno-istorijski spomenici u njegovoj blizini su samo razlog više za njegovu posetu.

Plutajuća ostrva na ovom jezeru su nešto zaista jedinstveno i neponovljivo, što je vredno posete ovom jezeru. Ali, to je samo jedan od razloga za njegovu posetu. Jezero je pravi raj za ljubitelje prirode i one koji hoće da provedu odmor u miru, jer je nedovoljno turistički poznato, pa je kao takvo još uvek nedovoljno posećeno i istraženo.
Dva kubika vode koja protiču svakoga minuta potiču od reka Vlasine, Vrle, Jerma, Božičke reke, Lisinske reke, Ljubotenske reke, Čemernice i njihovih 110 pritoka. Biljni i životinjski svet je na Vlasinskom jezeru rasprostranjen u dužini od 12 kilometara i na dubini 35 metara. Jezero je nastalo veštačkim putem, izgradnjom brane pedesetih godina 20. veka. Nalazi se u jugo-istočnoj Srbiji na nadmorskoj visini od 1.213 metara. Bogato je vodom iz brzih planinskih reka, pa je samim tim pogodno za kupanje, ali i sportove na vodi. Ni ljubitelji ribolova se neće dosađivati na njemu. Riblji fond je bogat somom, šaranom, grgečom i pastrmkom.

Najpoznatija ostrva na jezeru su Stratorija i Dugi Del. Prvo je bilo tu i pre uzdizanja jezera, a drugo je nekada bilo poluostrvo. Neobičnost i prava atrakcija na samom jezeru su „plutajuća ostrvca”. To su delovi kopna koji nisu pričvršćeni za dno jezera, već slobodno plutaju po jezeru menajući svoj položaj. Ukrašena mnoštvom vrba i breza pretstavljaju prave male oaze na vodenoj površini.

Planine Čemernik i Vardenik nadvijaju se nad ovim bistrim jezerom i stvaraju raj za ljubitelje pecanja, ali i ostale zaljubljenike u prirodu. Ljubitelji posmatranja ptica i izučavanja životinja su itekako dobrodošli u ovu skoro netaknutu prirodu. Livade, pašnjaci, proplanci i šume, prošarani su naseljima za odmor i opuštanje u prirodi.

Comments
  • Mila
    Reply

    Plutajuća ostrva su nešto najfascinantnije što sam vidjela u životu!

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt