Uvac je moćna i veličanstvena reka u jugozapadnoj Srbiji, a specijalni rezervat prirode Uvac je zaštićena zona, bogata raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom, koja reku okružuje. Jedan od najlepših predela u ovom delu Balkanskog poluostrva nudi ljubiteljima prirode mnogo uživanja, adrenalina i velike izazove.

Preporučujemo da krenete iz pravca Nove Varoši i upoznate sva tri jezera na reci Uvac – Radoinjsko, Zlatarsko i Sjeničko (Uvačko). Iako su veštačka, nastala pregrađivanjem reke, divljina ih je ovde tako prihvatila i nastavila da dominira da se čini da su ona oduvek bila tu, neobično zelena, usečena u strme litice i klance, sa tek pokojim ispustom za odmor pored vode.

U savršeno očuvanoj prirodi, okruženoj planinama, na čistom vazduhu, sve aktivnosti koriste zdravlju, a na vama je da izaberete one koje vam odgovaraju. Kupanje i boravak na plaži na Zlatarskom jezeru, rekreacija na sportskim terenima pored Radoinjskog jezera, obilazak reke i priobalja turističkim brodićima i pešačke ture odgovaraće svima, a ribolov, iznajmljivanje čamaca, splavarenje sa speleološkim turama, planinarske i ture planinskim biciklima su za one sa više kondicije, ili posebnim interesovanjima. Leto je godišnje doba pune sezone.

Na najatraktivnije Sjeničko (Uvačko) jezero se može doći i iz Sjenice, od koje je udaljeno samo nekoliko kilometara. Čuveni meandri Uvca sa fotografija turističkih prospekata upravo su ovde, kao i hranilišta za koloniju beloglavih supova, retku vrstu kojoj je u rezervatu Uvac stanište. Dođite planinskom stazom na vidikovac Molitva i posmatrajte let moćnih ptica ogromnog raspona krila nad nestvarnim prirodnim predelom. Na Sjeničkom jezeru je Ledena pećina bogata pećinskim nakitom, kojoj se može prići samo sa vode, a zatim nastaviti stazom. Duboko u prozirnom jezeru videćete i potopljeni kameni most na Žvalama iz XVI veka, sličan ćupriji na Drini, u Višegradu.

Ako želite da u blizinu Uvačkih jezera boravite duže i ovde provedete odmor, na raspolaganju vam je smeštaj u hotelima u Novoj Varoši i na Zlataru, u kampovima, kategorisanim seoskim domaćinstvima. Jela ispod sača, riblji gulaš i čorba, jagnjeće pečenje, zlatarski sir i kajmak, med, rakija… su specijaliteti kraja. Nisu retki posetioci Uvca koji će vam priznati da dolaze upravo zbog njih.

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt