Kada je jednom posetite, senovita, pomalo divlja i uvek prijatno sveža Tara biće planina kojoj ćete se sigurno vraćati. Planina Tara ima i sunčane pašnjake, jezera, litice, kanjone, vidikovce, jedinstvene šumske puteve, koji pružaju mogućnost za beskrajno pešačenje…

Razloga za dolazak ima mnogo, a planina nudi svega par kompleksa gde se može potražiti smeštaj i komfor, u čemu i jeste njena draž. Sklonjena od glavnih puteva, Tara ostaje onakva kakva je od davnina, sačuvana od preteranog prisustva čoveka.

Na planinu Taru možete stići iz dva pravca, iz Užica ili Bajine Bašte, na Kaluđerske bare na jednoj, ili Perućac i Mitrovac na drugoj strani planine. Preporučujemo posetu info punktovima, radi lakše orijentacije. Smeštajni kapaciteti, uključujući i one visokih kategorija, nude sve pogodnosti za prijatan boravak. Čak i ako niste došli sa namerom da istražite Taru, bogatstvo prirode, planinsko sunce, mirisi i zvuci su svuda oko vas – na teniskim terenima, terasama za sunčanje, trim i skijaškim stazama.

Predlažemo da se, ipak, zaputite u divljinu stoletnih šuma sa dobrim poznavaocima Tare i stignete do neobičnih iznenađenja, kakva su u ovom ambijentu, svakako, jezera Zaovine i Perućac. U kristalno čistoj vodi dozvoljeno je kupanje, uređene su plaže, jezera su bogata ribom. Obiđite kanjon reke Rače, upoznajte Pančićevu omoriku, vrstu četinara koja raste samo na Tari, prošetajte “tepih livadama” po mekoj tresetnoj podlozi…

Za prave ljubitelje odmora u prirodi Tara može da bude dovoljna, ali ne treba propustiti priliku za posetu zanimljivim mestima na obroncima planine ili u okolini. Jedna od najkraćih reka u Evropi, Vrelo, duga samo 365 metara zbog čega je zovu Reka godina, izvire u slapovima i uliva se u Drinu. Preporučujemo da je vidite i probate neki od specijaliteta u kompleksu u kojem je i restoran, vodenica, ribnjak. Na samoj planini je srednjovekovni manastir Rača, a nešto dalje Kremna sa kućom Tarabića, etno-selo Drvengrad na Mokroj gori, turistička pruga uskog koloseka  Šarganska osmica…

Boravak na Tari kombinujte sa posetom Drini. Učiniće vam se da su se boje i divljina planine preneli na reku, pa je i ona dobila neobičnu zelenu nijansu i ćudljivost u ovom delu svog toka.

 

Showing 4 comments
 • Mirko
  Reply

  Pa Tara je najlepše mesto na svetu! 🙂 Nema tu mnogo šta da se priča. Ko je bar jednom bio, nosiće tu uspomenu zauvek u srcu, a ko je bio dvaput, doći će bar još toliko puta.

 • Djorđe
  Reply

  Jesu li bolji putevi iz Užica ili iz Bajine bašte da se krene? Kuda je brže? Baš nameravam da vodim porodicu, ali samo na vikend, pa ne bih da gubim vreme u prevozu.

 • Ana Marija
  Reply

  Mislim da je potpuno svejedno iz kog pravca se krećete jer je krajolik toliko divan, da vam put uopšte neće predstavljati problem, već će biti sastavni deo odmora.

 • Marko
  Reply

  Plniram ove godine da provedem zimovanje sa porodicom na Tari. Zna li neko kada je najpovoljnije da se uplati aranžman? Nas je četvoro, imamo i dvoje dece, pa bismo nešto povoljno, a da bude lepo.

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt