Stara planina je jedan od najlepših bisera među planinama u Srbiji. Ona je ujedno i najviša planina u Srbiji sa najvišim vrhom Midžorom, nadmorske visine 2.169m. Babin zub, koji je na nadmorsoj visini od 1.758m, je jedan od najlepših krajolika Stare planine. On je ujedno i zaštićeni prirodni rezervat.
Stara planina je poslednjih godina dobila novo ruho jednog pravog svetskog ski centra i preuredjena je tako da posetiocima pruži pravo uživanje u planinskoj idili. Svako ko jednom poseti ovu neodoljivu planinu, vraća joj se iznova i iznova…

Preporučujemo da posetite Staru planinu i u letnjem i u zimskom periodu. Svaki od ovih perioda je na ovoj planinskoj lepotici lep i zanimljiv na svoj način. Tokom letnjeg perioda posetioci mogu uživati u livadama i proplancima, sa velikim izborom lekovitog bilja. Svaki meštanin će vam reći koja se biljka za šta koristi. Zimski period na ovoj planini, zbog njene nadmorske visine, traje veći deo godine. Čak pet meseci u toku godine je Stara planina pod snežnim pokrivačem. To je pogodno za razvoj raznih zimskih sportova. Skijaški centar „Babin zub”, čine staze „Konjarnik”, „Sunčana dolina” i „Markova livada”. Po ugledu na velike zimske centre, skijaški centar „Babin zub” je opremljen četvorosednom žičarom „Konjarnik”, sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša i kapacitetom od 1400 skijaša na sat. Tu je i ski lift „sidro” „Sunčana dolina”, sa kapacitetom od 1200 skijaša na sat. Na lokaciji Jabučko ravnište je i prva gondola u Srbiji. Osmosedna gondola prevozi skijaše od hotela u dalji sistem žičara i staza. Skijaške staze, dužine preko 13km, pripremljene su za skijaše različitih kategorija. Ski centar poseduje i sistem za osnežavanje, kako bi i u nedostatku prirodnog snega, posetioci mogli da uživaju u zimskim sportovima.
Dok ste na Staroj planini probajte džip-ture i to prema sledećim destinacijama: vodopad Pilj, Zavojsko jezero, Midžor, Čunguljski vodopad. Takođe možete prošetati putevima vina i istorije – Felix Romuliana, poseta gradiću Knjaževac, Zavičajnom muzeju i etno parku Ravna.

Showing 9 comments
 • Đole
  Reply

  “Dok ste na Staroj planini probajte džip-ture i to prema sledećim destinacijama: vodopad Pilj, Zavojsko jezero, Midžor, Čunguljski vodopad. ”
  Ovo ne propuštajte nikako! Strava je.

 • Mirjana
  Reply

  Vozila sam se gondolom u junu i uživala u panoramskom razgledanju Stare planine. Jedva čekam zimu da padne sneg pa da idem na skijanje.
  p.s.nadam se da će put biti bar solidan 🙂

 • Rade
  Reply

  Kad već dođete u ovaj deo Srbije, skoknite i do Zaječara, do Felix Romuliane, uživajte u kulturno-istorijskim ostacima, a zatim produžite do Negotina, do Rajačkih pimnica i probajte najbolje vino u Srbiji. Nećete se pokajati.

 • Lena
  Reply

  Čunguljski i Pilj vodopadi su fantastični! Ko u nekoj bajci da si.

 • Miki
  Reply

  Šta znam, meni nešto nije ski staza. Bilo bi bolje da je malo duža, za moj ukus, al ono, šta znam…vredi posetiti svakako…

 • Nemanja
  Reply

  Da, staze nisu baš dobro obeležene, nema zaštitnih ograda i ako nisi iskusan, skijanje može da bude rizično.

 • Ivan
  Reply

  Uh, baš mi je krivo što sam to čuo. Nadam se da će to promeniti jer sam baš ove godine nameravao da dođem na Staru Planinu.

 • Miloš
  Reply

  Ovog proleća sam prvi put bio na planinskim trkama i to na Staroj planini. Ako ste avanturista duhom i volite prirodu, ne propustite ovakav događaj ni pod razno!

 • Steva
  Reply

  Ja sam prešao stazu od 24 km, a voleo bih sledeće godine da pokušam i dužu. Baš je pravi izazov.

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt