Srem, Srem, Srem, divan je kićeni Srem… U Sremu je kućerak, pesma, bajkovita priroda, dobra hrana, hiljadu valjanih razloga da se oseti i doživi Srem.

U Sremu je Morović – Beograd u malom, sremačka Venecija.

Bilo da ste putnik namernik ili se vozite autoputem Beograd – Zagreb, obavezno svratite u Morović i proverite zašto ga tako zovu.

Morović je mesto u opštini Šid i jedno je od najstarijih u Sremu. U prilog tome govore brojna arheološka istraživanja i pronađeni dokumenti koji svedoče o razvijenom životu nekadašnjeg rimskog naselja. Duga istorija protkana je mnoštvom legendi koje daju poseban pečat ovom nesvakidašnjem mestu.

Morović vas ne može ostaviti ravnodušnim. Izuzetnog je prirodnog položaja i bogatih prirodnih resursa. Uvek spreman da dočeka gosta i svakome ponudi po nešto.

Ako  ste ljubitelji dugih šetnji pokraj mirne vode, sačekaće vas uređene kružne staze. Ako se aktivno bavite sportom, na raspolaganju su vam velike zelene površine i uređeni sportski tereni. Ako fotografišete živopisne predele, ugodićete svome oku i objektivu. Lovci i ribolovci  ovde će pronaći svoje parče raja.

Romantike i poete, Morović dočekuje u hrastovoj hladovini, na ušću Bosuta i Studve, sa mostovima Ljubavi i Uzdisaja, na kojima se prepričavaju i stvaraju nove legende.

Veliki potencijal u oblasti lovnog i ribolovnog turizma, najbolja je pozivnica za ljubitelje ovih aktivnosti. Meštani vole da kažu da je Bosut ribom posut. Pored dve reke, poseduje i više kanala, bara i dva ribnjaka.

U blizini sela nalazi se lovište Morović, smešteno u najstarijoj hrastovoj šumi u Srbiji, sa izuzetnim primercima visoke divljači  i ptica. Poseban ekskluzivitet predstavlja vila Srna, građena za bivšeg predsednika Tita.

Za vreme letnjih meseci ovde se održavaju Morovićki letnji dani. Tokom mesec dana održavaju se brojni kulturni, zabavni, edukativni i rekreativni programi. Između ostalog kuva se Zlatni kotlić  i organizuje se Međunarodni volonterski kamp.

Nakon dugih šetnji i nahranjenog duha, svoja nepca možete obradovati lokalnim specijalitetom, srnećim paprikašem. Tartufe najverovatnije nećete probati, ali je zanimljivo znati da su Bosutske i Morovićke šume prirodna staništa ove skupocene gljive.

Opušten odmor i uživanje u prirodi, možete upotpuniti obilaskom kulturno-istorijskih spomenika. U samom selu nalaze se tri seoske crkve, a najstarija katolička Crkva svete Marije sagrađena je još u 13. veku.

U ataru sela nalaze se ostaci srednjovekovnog utvrđenja iz 14. veka.

Nedaleko od Morovića, u Šidu, možete posetiti rodnu kuću i galeriju slikara Save Šumanovića. Na oko 5 km od Šida nalazi se manastir iz 12. veka, Privina glava, posvećen saboru Svetih Arhanđela.

Ribolovcima Bistro, a ostalima  boravak u Moroviću obećava odmor, relaksaciju i gurmansku uživanciju.

 

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt