Na samo par kilometara od oboda Velike Plane nalazi se jedinstven kompleks za odmor i uživanje – etno selo Moravski konaci. Zbog čega preporučujemo dolazak?

Najpre, učiniće vam se da ste u malom mestu u bajci, potpuno izolovanom od ostatka sveta. Istorija ovog prostora podjednako je interesantna kao njegov izgled, pa je dobro znati šta se može kad se hoće i podržati ideju energičnih vlasnika, koji su krajem 2007. godine na terenu nikome potrebnom, gotovo smetlištu, otvorili brižljivo projektovanu celinu, idealnu za odmor.

Kada dođete u “Moravske konake”, priča o nastanku činiće vam se neverovatnom. Jezero, ostrva, mostovi, brvnare, lepota svuda unaokolo. Kućice za odmor nisu “etno” samo po nazivu. One su autentične, stare i čitav vek, sakupljene širom Srbije i pažljivo demontirane, a zatim ponovo montirane ovde, zaštićene i prilagođene savremenom boravku. Dobro ih pogledajte i videćete kako se u detaljima i načinu izrade razlikuju. Na ulazu u selo je crkva brvnara posvećena Svetom Nikoli sa ikonostasom u duborezu i bogosluženjima nedeljom i na praznike.

Sledeće iznenađenje je ponuda samog mesta. Sve što biste poželeli u nekom većem centru je tu, ali u malom – vožnja jednostavnim drvenim čamcima po jezeru, koji imaju i svoju marinu, kamenom popločane staze za šetnju, letnja pozornica… Na vodi je čak devet ostrva, a na nekima od njih mini-muzeji – izložbeni prostori sa originalnim predmetima koji vraćaju u prošlost srpskog sela. Dve vodenice svojim zvukom doprinose atmosferi.

Otvoreni bazeni dopuniće vaš letnji boravak rekreacijom u vodi. Ukoliko vam je potrebna relaksacija, spa i velnes tretmani, aromaterapija, sauna, masaže… učiniće da se osećate preporođeno u neobičnom spoju istorije, tradicije i najsavremenijih usluga.

U restoranu domaće kuhinje u centru etno sela, na obali jezera, odabranim specijalitetima poslužiće vas devojke i momci u narodnim nošnjama. Raspitajte se za programe i dođite u vreme kada se u “Moravskim konacima” pravi zimnica, peče rakija, organizuju prela i takmičenja u pripremanju domaćih specijaliteta i dodatno ćete uživati.

I u okolini je više mesta koja preporučujemo za posetu – manastir Koporin, crkve Zahvalnica i Pokajnica, Prirodnjački centar Svilajnac…

 

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt