Ludaško jezero smešteno je na krajnjem severu Vojvodine, u Bačkoj, 12 kilometara istočno od Subotice. Na njegovoj obali leže naselja Ludaš, Hajdukovo i Nosa. Drugo je po veličini jezero u Severnoj Bačkoj, prostire se na površini od 387 hektara.  Davne 1955.godine, prvi put je proglašeno za prirodno dobro od velikog značaja, zatim, 1994. godine proglašeno je za Specijalni rezervat prirode.

Ludaško jezero dugačko je oko 4 kilometra, široko 200 do 300 metara, pripada eolskom tipu jezera.  Jedinstveno je po svom plitkom koritu a sa okolnim stajaćim vodama povezano je preko kanala Palić – Ludaš  i rečice Kireš. Upravo takav položaj omogućava mu veliku biološku raznovrsnost.  U Rezervatu bujaju stepska, livadska, slatinasta, jezerska i močvarna vegetacija što doprinosi velikoj raznolikosti i bogatstvu biljnog i životinjskog sveta.

Šaševi, ševari, tršćaci, prelepi izdanci žute perunike, vrbičice, konopljuše svojim cvetovima prave ram oko slike jezera. Zeleni morski trozubac koji je upisan u Crvenu knjigu flore Srbije, cveta upravo ovde.  Posebno su interesantni i borbašijev šuškavac, kratkoglavičasta palamida, panonski zvezdan, kozinac, mala sasa, gorocvet, austrijska žalfija.

Ludaško jezero veoma je atraktivno mesto za ljubitelje ribolova. U jezeru su najzastupljeniji srebrni karaš i šaran. Ekskluzivitet jezera predstavlja zaštićena riba, čikov. Vlažne i plavne livade pogodne su za razmnožavanje brojnih vrsta vodozemaca  kao što su mali i veliki mrmoljak, barska žaba, obična češljarka, zelene žabe i zaštićena barska kornjača.  Na jezeru možete videti vodenu voluharicu, vodenu rovčicu, vidru, krticu ali i tvora, lisicu, zeca i srndaća.

Ludaško jezero predstavlja ornitološku stanicu sa 38 vrsta ptica, pretežno močvarica, neke od njih su brkata senica, trstenjak ševarić, vivak, modovoljka, barski trstenjak, sivi barski petlić, bregunica, ščelarica, vodomar.

Rezervat predstavlja odličan ambijent za obrazovanje u prirodi.  Interesantan je deci i đacima koji ga rado posećuju i učestvuju u aktivnostima vezanim za monitoring ptica.  Na jezeru postoji Vizitorski centar koji nudi i organizuje različite programe i aktivnosti  u Rezervatu prirode.  Ovde se tradicionalno održava eko-kamp, još od 1987.godine.

Pored obrazovnog turizma, Ludaško jezero ima velikog potencijala i u razvoju etno turizma.  Stari salaši nanizani oko jezera čuvaju modele tradicionalne gradnje, trščane krovove, pomoćne zgrade od pletera i blata. U blizini su vinogradi, vinski podrumi, kao i jezero Palić.

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt