Na svega 250 km udaljenosti od Beograda, na regionalnom putu Ivanjica – Sjenica, na tromeđi između opština Nova Varoš, Ivanjica i Sjenica nalazi se planina koja čeka turiste da otkriju sve njene lepote, mogućnosti za odmor, uživanje i lečenje. Planina Javor leči prirodom, jedna je od najlekovitijih planina u Srbiji. Šetnja po planini Javor produbljuje dah i povećava broj crvenih krvnih zrnaca.
Najviši planinski vrh je Vasilin vrh sa 1519 metara nadmorske visine. Podnožjem planine teče reka Uvac koja se uliva u reku Lim. Umerena planinska klima neguje bogate listopadne i četinarske šume. Sve reke ovog kraja čiste su i bistre, sa bogatim ribljim fondom, naročito potočnom pastrmkom koju će vam domaćini rado pripremiti na roštilju ili na tajni lokalni način. Uređene šetačke staze, staze zdravlja ukrašene su šumskim plodovima, borovnicama, kupinama, malinama. Ovaj kraj prepoznatljiv je po tim slatkim plodovima.
Boraveći na planini prisetićete se ili iznova naučiti nekoliko lekcija iz istorije. Javor je istorijska planina, na njoj su vođene bitke i ratovi, 1804, 1876 – 1878, 1912. U podnožju planine, u naselju Kušići, Karađorđe je sa svojim ustanicima gradio utvrđenja i Karađorđeve šančeve, kako ih i danas nazivamo. Tu je spomenik junaku iz srpsko – turskog rata, majoru Iliću, kao i groblje srpskih vojnika izginulih na Kalipolju.
Nedaleko od Kušića, nalazi se etno selo Štitkovo koje čuva tipično starovlaške kuće s kraja 19.veka i zaštićen je spomenik kulture. Etno selo je samo jedan od mnoštva predloga za izlete sa planine Javor. U neposrednoj blizini nalazi se Sjeničko jezero i kanjon Uvca, gde je stanište beloglavog supa, jedno od retkih u Evropi. Zatim Kameni most preko reke Moravice u Ivanjici koji je sagradjen 1906. godine i Kušića Han sa početka 19. veka. Predlažemo i razgledanje Hidrocentrale na Moravici iz 1911. godine čija Simensova turbina radi i dan danas. Ivanjica je bila deveti grad u Srbiji koji je dobio osvetljenje.
Ovo je područje sa razvijenim seoskim turizmom. Gostima se najčešće predlaže da posete sela Kušiće, Međurečje, Katiće, Lisu i Deviće, odmaraju u ambijentu lišenom gradske buke i vreve.
Ukoliko posetite planinu Javor , uživaćete u pitomoj prirodi, na ruži vetrova, napunićete baterije i sigurni smo da ćete je preporučiti prijateljima i posetiti je i naredne godine.

Showing 2 comments
  • Željko Višnjić
    Reply

    Bio sam 10 dana na Javoru, odlična šetnje stazama zdravlja, nema još bazena to nedostaje ali možete kod meštana kupiti sveže voće i med, rakiju, praviti izlete do Sjenice i kanjona Uvca. Nije skupo a lepo.

  • Mina
    Reply

    Uvek volim da posećujem predele gde je istorija ostavila traga, a Javor je pravo mesto za to. Uz svu tu prelepu prirodu i samog osećaja da stojite na tako važnom mestu gde su se nekada vodile bitke, sve je to zaista poseban osećaj.

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt