Na sjevernim obroncima planina Javor nosi Vlasenicu, živopisnu varoš bosansku, na području koje su se još u vrijeme Rimljana presijecali važni putevi a koji su povezivali Zvornik i Srebrenicu sa Sarajevom i Dubrovnikom. I danas ovuda prolaze važne saobraćajnice koje predstavljaju najbližu vezu velikog dijela regiona sa Sarajevom, olimpijskim planinama i primorjem. Vlasenička opština se prostire na nadmorskoj visini od 232 do 1420 metara a znatna visinska razlika učinila je da planinski vrhovi sa svojim ekspozicijom i stjenovitim stranama prave veličanstvenu i atraktivnu sliku, pa je tako veoma čest slučaj da putnici koji prolaze magistralnim putem koriste priliku za pauzu, fotografisanje i razgledanje karakterističnih pejzaža.

Planina Javor ili Javor-gora ima veliku uticaj na klimatske karakteristike cjelog područja, klima je umjereno-kontinentalna sa prelazom u subplaninsku i planinsku klimu ili klimu srednjih visina (600-1200 m n.v.). Ovakva klima jača organizam, povećava broj crvenih krvnih zrnaca  (hemoglobina) za 10 %, pogodna je za mlađe asmatičare, rekonvalescente, plućne bolesnike i sl. Kao značajna pogodnost ovog klimatskog tipa je i vrlo kratak period aklimatizacije ljudskog organizma

Meteorološka služba Austrougarske (mjerna stanica Han Pijesak) je krajem 19. i početkom 20. vijeka utvrdila da je vazduh na Javor-gori najbogatiji ozonom u čitavoj Austrougarskoj carevini i da u tome pogledu zauzima drugo mjesto u Evropi – odmah iza Nice.

Svi ovi podaci govore da postoje izuzetni prirodni potencijali za razvoj  turizma i to posebno aktivnog odmora. Postoje i stvoreni resursi koje čine obilježene staze za planinarenje i pješačenje (više od 200 kilometara) i obilježene staze za brdski biciklizam (oko 120 kilometara). Veoma aktivno Planinarsko društvo „ACER“  i Biciklistički klub „KPL Vlasenica“  omogućavaju stručnu podršku i na usluzi su zainteresovanim posjetiocima.

Dodatni motiv za ovu vrstu aktivnog boravka u prirodi predstavlja činjenica da su navedenim stazama povezane prirodne i kulturno-istorijske atraktivnosti opštine Vlasenica i susjednih opština a konfiguracija terena omogućava kombinaciju staza po složenosti  pa je tako moguće planirati izlete u skladu sa željama i zahtjevima posjetioca.

Nenad Lelek, TO Vlasenica

 

Comments
 • NovakM
  Reply

  E tamo ima onaj bilbord sa strašnom istinom.. ha ha…

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
 • Zlatar
  Zlatar
  Planine, brda i ravnice
 • Javor
  Javor
  Planine, brda i ravnice
 • Goč
  Goč
  Planine, brda i ravnice
 • Maglić
  Maglić
  Planine, brda i ravnice
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt