Jahorina je olimpijska planina, što nije suvišno naglasiti, jer kad su vam tako blizu tereni za zimske sportove najvišeg svetskog nivoa, šteta je propustiti priliku za posetu.

O zimi na Jahorini sve se zna. Planina u Republici Srpskoj, u opštini Pale, pod snegom je, prosečno, više od 170 dana, dakle gotovo polovinu godine. Ponuda je izvanredna, od smeštajnih kapaciteta svih vrsta, do žičara i ski-liftova na više od 20 kilometara staza. Nekoliko hotela visoke kategorije poseduju zatvorene bazene, spa i velnes centre, restorani nude vrhunske gastronomske specijalitete. Sezona traje znatno duže nego u drugim zimskim centrima.

A kada proleće sa zakašnjenjem dođe, stižu i ljubitelji letnjeg odmora u prirodi, na planini. Preporučujemo Jahorinu upravo u ovo vreme, kada ju je moguće istražiti znatno više, i dalje.

Tople mediteranske struje dospevaju do Jahorine i upravo ovde se spajaju sa kontinentalnim, što ćete osetiti u izvanrednom kvalitetu vazduha. Okruženje je tokom leta, zbog vlažnosti tla, intenzivno zeleno, na planini je puno izvora, a livade i padine su prekrivene gustom travom i šumom. Uspinjanjem na veće visine počinje da se pojavljuje kamen.

Mnogo je uređenih i markiranih staza različite težine, sa organizovanim turama za šetnju, planinarenje, nordijsko hodanje. Trim staza sa preprekama i spravama i sportski tereni su za one koji ne žele da se otisnu dalje. Za ljubitelje adrenalinskih izazova pripremljeni su tereni za brdski biciklizam, paraglajding. Pored prirodnih stena za alpiniste, na raspolaganju je i veštačka stena, kvad-bajk vozila, kampovanje sa školom preživljavanja u prirodi…

Sigurno ćete uživati u branju lekovitog bilja, koje ćete sami osušiti i poneti kući za zimske dane. Na Jahorinu, pristalice zdravog života, dolaze i u berbu šumskih plodova – planina je bogata borovnicama, šumskim jagodama, brusnicama, gljivama.

Predlažemo da se izvesno vreme zadržite i na Palama. Posetite Cekovića kuću, pećinu Orlovača, prošetajte ulicama, probajte domaće specijalitete u nekom od etno restorana. Svi su uređeni veoma lepo i sa stilom.

 

Showing 7 comments
 • Vesna
  Reply

  Nikada nisam bila na Jahorini, ali moji prijatelji jesu davnih godina, i utisci su prelepi. Ne znam kakve su cene apartmana sada.

 • Dejan Đorđević
  Reply

  Pa ono…ima baš dosta hotela, pa su i cene različite. Ja sam bio u hotelu Rajska vrata i jako sam zadovoljan. Imaju besplatan parking, a ski staza vodi direktno do hotela. Ko traži tako nešto, može ovde da nađe.

 • Jovana
  Reply

  Ja sam bila sa društvom u školi skijanja. Svašta smo naučili i super se proveli.

 • Zoki
  Reply

  Jahorina je najbolja zimi. Ove godine ću ići na Zlatibor sa devojkom, ali čim se opet okupi društvo, eto nas na Jahorini.

 • Smiljana
  Reply

  Meni nije nešto posebno. Bila sam pre dve godine sa roditeljima u nekom apartmanu koji je bio malo dalje od ski staze i bilo mi je naporno da dođem do nje, pa sam se smorila.

 • Violeta
  Reply

  Stigla i ja s Jahorine.I moram priznati da za sve imam samo riječi hvale. Moje mišljenje je da svi s mora trebaju ići na instrukcije na Jahorinu da vide kako se ponašati prema gostu.
  U svakom objektu,ljubazno i uslužno osoblje….bravo za sve…nemam riječi
  Jedina zamjerka su skuteri koji unatoč jasnim znacima da tu ne smiju voziti,divljaju i predstavljaju opasnost za skijaše i djecu.

 • Nevena
  Reply

  Sinoc sam dosla sa Jahorine, inace nikad prije nisam bila na zimovanju i moram reci da mi se svidjelo. Jahorina prelijepa… I moj ski instrktor je bio Marko, ne znam prezime, uglavnom iz vip jahorine. Njemu sve pohvale, imao je i vise nego dovoljno strpljenja sa mojim “ne mogu, ne znam i ne ide me nikako” :-[ :-[ Prva dva dana vrijeme prelijepo, druga dva ne bas…uglavnom ja cu ponovo na jahorinu ako ne ove zime, onda naredne sigurno…do tada cu jahorinu cuvati u sjecanu uz ove divne fotke napravljne u ponedjeljak

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt