Reka Gradac, koja se u samom Valjevu uliva u Kolubaru, jedna je od najčistijih voda u Srbiji i šire. Posetu preporučujemo zbog izuzetnih prirodnih odlika klisure koju je reka usekla, mogućnosti za odmor i uživanje nadomak grada, i prohodnosti celim tokom, bez posebne opreme i napora.

U istraživanje Graca možete krenuti iz centra grada, uzvodno, od ušća reke prema izvoru. Ova avantura, uslovno, može se podeliti na tri etape, u kojima Gradac nudi različit, a uvek jedinstven doživljaj.

U prvom delu šetnje nailazićete na restorane i kafee, vodenice, automobile, bicikliste, kupače na uređenim plažama uz reku, nastalim pravljenjem većih i manjih brana. Iako predeo veoma brzo počinje da se menja i čovekova dela nestaju, pod nogama je asfalt, a izletnici brojni.

Druga etapa osvajanja Graca je najizazovnija. Put se pretvara u stazu, priroda osvaja i ostajete nasamo sa rekom. Kolebljivi ovde postavljaju pitanje može li se dalje, ali pravi ljubitelji prirode ne. Reku je potrebno pregaziti ne jednom, nego više puta, pošto je teren prohodan čas uz jednu čas uz drugu obalu. Gradac nije dubok, ali je, osim u najtoplijim letnjim mesecima, veoma hladan. Upravo u ovom delu toka su najlepši virovi, stene, skrivene šljunkovite plaže, izvori, pećine, od kojih je najpoznatija Degurićka, na samoj reci. Savladate li ga, stižete do manastira Ćelije. Možete da ga posetite, a u blizini je i etno domaćinstvo sa restoranom i ribnjakom.

Sledeća, treća etapa, je od manastira do izvora Graca, levom obalom. Klisura je dovoljno široka za prolazak, sa nekoliko zaravni na kojima se možete odmoriti, kampovati i uživati u okruženju. Sam izvor Graca čini nekoliko vrela. Odavde možete nastaviti i dalje, staza se odvaja od reke i vodi do manastira Lelić, zadužbine Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, koji je mesto brojnih hodočašća.

Reka Gradac, međutim, ima i jednu manje poznatu osobinu. Izvor Graca samo je delimično onaj prvi i pravi. Ako tokom leta nastavite od izvora dalje “uzvodno” kretaćete se isušenim koritom reke Suvaje. U proleće, međutim, voda je tu, pa ne možete proći – ona doprinosi toku Graca uzvodno od njegovog izvora, kao reka, ili kao ponornica koja mu pojačava vrela.

 

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt