Na severozapadu Bačke, zagrljeno Dunavom, nalazi se Gornje podunavlje. Ovo ritsko područje, ravno i po malo ustalasano, vrvi od života. Stvarno nije lako reći ko više uživa u pogledi, ljubitelji životinja, biljaka ili jednostavno ljubitelji lepih predela.

Ritski jeleni, divlje svinje, raznorazne ptice počevši od orlova belorepana, pa do čaplji… Sva lepota životinjskog sveta kao da je došla samo na jedno mesto da se pokaže u punom sjaju. Dunav, u ovom delu svog toka, predstavlja najveće i najbolje mrestilište za neke od 55 vrsta riba, koliko ih pliva njegovim vodama Gornjeg podunavlja. Preko 200 vrsta ptica leti nebom iznad ovog dela nestvarno lepog plavog Dunava, pa nije ni čudo što je područje proglašeno za međunarodno važno stanište ptica.

Gornje podunavlje, oaza prirode se nalazi samo na desetak minuta vožnje od Apatina i predstavlja jedinstven biser za odmor u prirodi, pa makar to bila samo i šetnja kroz ove nestvarno lepe predele. Na samo 3 kilometra severozapadno tradicionalno se održava jedinstvena manifestacija odnosno obrazovno-edukativni kamp za decu “Zov prirode“.

Neposredno oko ove prirodne oaze nalaze se i živopisna sela, koja još i oplemenjuju celokupni doživljaj. Posebno se ističu Bački Monoštor, Bezdan, Sonta, Bački Breg…

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt