Šumovita planina Goč nalazi se iznad Vrnjačke Banje, u sklopu severnokopaoničkih planina. Spada u niže planine, najviši vrh je Ljukten, 1216 metara nadmorske visine. Vrh Ljukten poznat je planinarima, njegove dobro obeležene staze okružene su božanstvenom pitomom prirodom. Goč je izvorište mnogih potoka i rečica što doprinosi njegovoj bogatoj i raznovrsnoj vegetaciji. Najdominantnija je bukova i jelova šuma, a pored njih krase ga i gočki bor, hrast kitnjak, plemeniti lišćari i četinarske egzote Goč je stanište za čak 317 vrsta insekata među kojima je 50-ak retkih i ugroženih primeraka. Takođe je stanište velikog broja ptica od kojih su mnoge od nacionalnog značaja.
Ako se na Goč uputite iz pravca Kraljeva, preko Kamenice, stićićete do vrha Dobre vode. Dobre vode nalaze se na 920 metara nadmorske visine i poznate su po Dečjem odmaralištu Goč. Kristalno čist planinski vazduh, obilje planinskih rečica i stoletnih šuma, umereno kontinentalna klima podoguje svima a naročito onima nežnijeg, narušenog zdravlja i deci. U letnjim mesecima atraktivne su pešačke staze, kojih ima ukupno pet, različitih težina i dužina, namenjene isključivo pešačenju i relaksaciji kroz umirujuću prirodu. Tokom zime ovde možete skijati na stazi dugoj 1500 metara. Osim ove staze postoje još dve manje, dugačke po 250 metara, namenjene početnicima i rekreativcima. Staze su osvetljene te se na njima može skijati i u kasnim večernjim časovima.
Drugi pravac prilaska Goču je iz pravca Vrnjačke Banje, kojim se stiže u malo planinsko selo Stanišinci. U ambijentu na 780 metara nadmorske visine, prepunom raznovrsnih lekovitih biljaka, šumskih jagoda i medonosne ispaše za pčele, smešteno je još jedno dečje odmaralište sa sportskim terenima i učionicama na otvorenom.
U mestu Gvozdac nalazi se veštačko jezero koje se savršeno uklapa u prirodni ambijent. Jezero nije za kupanje ali idealno je za šetnju i relaksaciju pokraj vode i veoma je popularno izletište. Goč ima nekoliko ribnjaka sa gočkom pastrmkom.
Na Goču odmaraju svi oni koji vole prirodu, planinarenje, duge šetnje ili sakupljanje lekovitog bilja. Najčešći gosti su školarci. Goč je mesto sa najdužom tradicijom organizovanja Škole u prirodi. Osim toga Goč je pogodan i za pripreme sportista, paraglajding, lov i ribolov.

Showing 8 comments
 • zipcat
  Reply

  kakva je varijanta da se ode na Goc pa da se odatle ode u Vrnjacku Banju ili jos bolj e obrnuto>

 • maja
  Reply

  Mozes i tako.

 • zipcat
  Reply

  Da li na relaciji banja – Goc saobraca neki autobus ako bi recimo da sidjem do banje npr ujtru se spustis dole a uvece vratis?

 • maja
  Reply

  iskreno ne znam

 • Đole
  Reply

  Najverovatnije ima nekog busa bar do Stanišića iz Vrnjačke Banje. Treba proveriti.

 • Branka
  Reply

  Moja deca su sa školom išla na Goč i baš su se lepo provela. Mislim da bi trebalo da se češće oragnizuju ti izleti u prirodi. Za decu je to baš važno, posebno za onu koja žive u gradovima.

 • Mirela
  Reply

  Prava oaza, zaista. Bukvalno da se podmladiš na onom čistom vazduhu, nabereš lekovito bilje i vratiš se kući ko nov!

 • Nikola
  Reply

  postojao je jedan autobus koji je imao po jedan polazak pre podne i jedan popodne (oko 2 ili 3h popodne, a ne uvece), i to je to, ali ne znam da li jos uvek funkcionise, prelepa planina, divlje jagode, kupine, maline, jezera, potoci

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt