Da li znate kakve sve tajne krije Fruška gora? Usamljena u vojvođanskoj ravnici, bogata listopadnom šumom, planina poznata po čak sedamnaest pravoslavnih manastira, oličenje je mira i spokoja. Međutim, na kraju uspona, negde iza zavoja staze, na raskršću puteljaka, iznenadiće vas izvor, vodopad, jezero, prostrana zelena livada, vidikovac sa koga puca pogled na okolinu, na voćnjake, vinograde, Avalu, Cer… i još dalje…

Fruška gora je nacionalni park, zona bogata prirodnim lepotama, retkostima i osobenostima ambijenta, a lako dostupna iz velikih gradova, pogodna za rekreativce svih uzrasta i planinare amatere. Uređena izletišta, obeležene pešačke i biciklističke staze, čist vazduh i bogatstvo vodama, posebno onim lekovitim, mineralnim i termalnim, učiniće da se u ovom pitomom raju osećate preporođeno. Šesnaest veštačkih jezera, od kojih je većina poribljena, poseban su izazov za ribolovce.

Ukoliko ste spremni za ozbiljniji napor u prirodi – i toga ima. Fruška gora je ipak planina, čije najviše tačke i najoštrije uspone treba osvajati.

Iako je Fruška gora lepa u svim godišnjim dobima, usuđujemo se da izdvojimo jesen – vreme kada se ogromni kompleksi šuma oboje desetinama nijansi zelene, plameno crvene, braon, žute.

Zbog velikog broja atrakcija na malom prostoru, obilazak planine je dinamičan i zanimljiv. Preporučujemo da, pre nego što pođete u istraživanje Fruške gore, u info centru na Iriškom vencu ili onlajn, potražite karte na kojima su ubeleženi značajni objekti. Od Iriškog venca ćete najverovatnije i krenuti u pohod na Frušku goru, a kada ste već tu, posetite prirodnjačku postavku posvećenu biljnom i životinjskom svetu Nacionalnog parka Fruške gore.

Za duhovno okrepljenje, obiđite pravoslavne manastire Svete gore fruškogorske, izgrađene u 16. veku, kada su se Srbi pred turskim osvajanjima povlačili u tadašnju Ugarsku. Vratite se, pod svodovima Grgetega, Hopova, Krušedola, Velike Remete, manastira Jazak… u doba kada je na Fruškoj gori bilo sedište i središte srpske vere i kulture.

Ukoliko poželite telesni oporavak blagotvornom vodom, uz plivanje i najmodernije spa tretmane, odvojite vreme za banju Vrdnik.

Posetite i Stražilovo, fruškogorsko izletište i mesto gde počiva poznati pesnik Branko Radičević, a zatim – pravac u njegove Sremske Karlovce, grad kulture i istorije, na vojvođanske delikatese, riblje specijalitete i fruškogorska vina.

 

Showing 5 comments
 • Jadranka
  Reply

  Bila sam na Fruškoj Gori pre dve godine za Prvi maj i to sasvim slučajno. Prijatelji su iznajmili vikendicu pa nas pozvali. Malo je loše organizovan prevoz iz Novog Sada do Vrdnika, ali su tamo ljudi ljubazni pa su nam ponudili da nas odbace nazad.

 • Milorad
  Reply

  Treba se dobro organizovati oko prevoza, ako već ne idete nekim organizovanim. Sledeći put se bolje raspitajte na vreme, organizujte se i pravac Fruška gora! Ako ste u Vojvodini, ovde su prvomajski praznici najlepši.

 • Minja
  Reply

  “Kad u Novi Sad dođeš, a ti put produži, Stražilovom prođi, pa se onda vrati kući.” 🙂

 • Milutin J.
  Reply

  Ovde sam vodio svoju prvu verenicu, nekada davno… Vidikovac je divan i secanja su odlicna. Jeza me podilazi samo kada se setim sada. Divan pogled, divna secanja. Fruska Gora je divna!

 • Jasmina
  Reply

  Moja drugarica me je vodila na Grožđebal i trebalo je da odemo do Stražilova, ali nažalost, njoj je pozlilo, pa smo morale da se vratimo u Novi Sad. Nadam se da će biti još neke prilike, pa da odemo tamo.

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt