Smešten u međurečje Tise i Begeja, Specijalni rezervat prirode Stari Begej – Carska bara, zaštićeno je prirodno dobro od velikog značaja. Banatski Amazon stanište je za veliki broj retkih ptica, divljih životinja, insekata i čuvar netaknute prirode.

Carska bara proteže se u obliku latiničnog slova S, udaljena je 15 kilometara od Zrenjanina, a na njenim rubovima leže naseljena mesta Stajićevo, Perlez, Belo Blato.
Regulacijom toka reke Begej, Carska bara dobila je svoj konačni zbir. Sastoji se od četiri osnovna segmenta: korita Starog Begeja, bare Tiganjice, Perleske bare i najveće, Carske bare.
Carska bara ima trostepeni režim zaštite sproveden u cilju zaštite kompletnog prirodnog dobra. Najpre je južni deo Carske nazvan još i Vojtina mlaka dobio status zaštićenog prirodnog dobra, 1955.godine. Zatim, nakon obavljene nove kategorizacije, 1994.godine, celo područje dobija status Specijalnog rezervata prirode. S obzirom da predstavlja i Ramsarsko područje uvršteno je na spisak močvara od međunarodnog značaja, 1996.godine.

Neprocenjiva je ornitološka vrednost Carske bare jer stanište za 140 ptica stanarica i 110 ptica selica, među kojima su i neke vrlo retke vrste kao što su orao belorepan, eja močvarica, livadska eja, kobac, čaplja kašikara.

Blizina velikog šaranskog ribnjaka Ečka, predstavlja izvor hrane za ptice i doprinosi očuvanju ovog jedinstvenog ekosistema. Hranidbenu bazu upotpunjuju pašnjaci na slatinastom zemljištu i slane bare, te zbog dobrih uslova ovde svraćaju i ugrožene vrste sa evropske Crvene liste, poput orla kliktaša, prdavca, riđogrlog gnjurca, bele rode, mrke lunje, stepskog sokola, morskog zujavca, belobrade čigre, crnoglavog svrčka, te svih 10 vrsta evropskih čaplji.

Pored retkih ptičijih vrsta mogu se videti i veoma retke biljne vrste kojima pogoduju močvarna i slatinasta staništa. U rezervatu može se pronaći desetak biljnih vrsta koje se nalaze na listi prirodnih retkosti kao što su beli i žuti lokvanj, gorocvet, iđirot, vodeni orašak.

Bogatu i živopisnu floru prati isto tako raznovsna fauna. U šumama oko vode stanište su pronašle divlje svinje, lasice, srne, zečevi. Vode rezervata broje 24 vrste ribe i još neke primerke retkih vodozemaca i gmizavaca poput barske kornjače, belouške, zelene žabe i šarenog daždevnjaka.

Carska bara sa svim svojim lepotama i prirodnim bogatstvima predstavlja nezaobilazno mesto za sve ljubitelje prirode. Turistima su na raspolaganju obeležene staze zdravlja koje vode do prelepog vidikovca, zatim 21 kilometar duga biciklistička staza, organizovani celodnevni programi posmatranja i fotografisanja ptica, kao i vožnje kanuima, čamcima na vesla i brodom.
Carska bara proglašena je za jedno od 10 savršenih mesta u Srbiji i označena kao mesto koje se ne sme zaobići.

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt