Prostrta kao ovlaš, bistra i lepa, u Banatskoj ravnici lepotom svojom, a svako na svoj način mame sebi na obale, Belocrkvanska jezera. Kao što ni na izgled nisu ista, tako ni njihovi posetioci nisu neko ko traži istu zabavu, atmosferu ili vrstu odmora. Dok jedno jezero pruža skoro potpuno urban izgled, nasuprot njega imate i ono koje svojom florom i faunom liči na sve ono što se očekuje od odmora u prirodi, u pitomoj Panonskoj ravnici.

Bela Crkva, gradić u neposrednoj blizini ovih jezera, po neki zovu i gradom od sedam jezera. Ovi prirodni dragulji su opšta suprotnost eksploataciji peska i šljunka zarad industrijske proizvodnje s početka dvadesetog veka. Naime, jezera su nastala tim iskopavanjima.

Ono lepo što nude jezera, osim kupanja i sunčanja na obalama, su i bogatstvo ribljeg fonda, kao i veliki broj raznih vrsta ptica. Posetioci se ne mogu oteti utisku posebnog doživljaja celokupnog prirodnog ambijenta Belocrkvanskih jezera ili kako ih neki nazivaju i Bisernom ogrlicom Banata.

Najposećenija su jezera Gradsko, Vračevgajsko, Šaransko i Šljunkara, dok ostala jezera predstavljaju raj za kampere, strastvene pecaroše, ronioce, kao i sve one koji žele uživati u netaknutoj prirodi.

Gradsko jezero

Gradsko jezero se prostire uz zapadni obod Bele Crkve. Ovo jezero je potpuno urbanizovano i opremljeno kompletnom infrastrukturom, da bi se posetioci mogli opustiti i uživati u potpunosti. Šljunkovita plaža je najposećenija, posebno zbog blizine ronilačkog i vaterpolo kluba, kao i skakaonice. Na obali jezera je i potpuno opremljen autokamp i apartmansko naselje. Posebno je dobro opremljen autokamp, gde je izgrađena kompletna infrastruktura sa osvetljejem, kao i pešačka i trim staza oko celog jezera. Ovi uslovi su obezbedili da turisti jezero koriste kako danju tako i noću za šetnje oko njega, a ima i onih koji ne odole noćnom kupanju. Pored jezera se nalaze i teniski, košarkaški teren i park sa dečijim igralištem.

 

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt