Beogradsko more, kupalište, izletište, odmaralište, sportsko-rekreacioni centar, centar društvenih zbivanja i centar uzbudljivog noćnog života, sve su to sinonimi za Adu Ciganliju.
Na reci Savi, 4 kilometra od ušća u Dunav, nekadašnje rečno ostrvo pretvoreno je u poluostrvo i sa Savskim jezerom formiralo nadaleko poznatu Adu Ciganliju. Sa Adom Međicom, Jezerom i delom Makiškog polja zauzima površinu od 800 hektara.

Prepoznatljiva po je svojim plažama, sportskim objektima i terenima, ugostiteljskim objektima i omiljeno je mesto mnogih Beograđana, koji je posećuju najviše u letnjim mesecima, ali i tokom čitave godine.
Zbog svog geografskog položaja i karakteristika jedinstvenog ekosistema, kombinacije vodenih površina i šumskih kompleksa, odlikuje se prijatnom mikroklimom te je u letnjim mesecima temperatura za nekoliko stepeni niža nego u gradu.
Očuvana prirodna bogatstva Adu Ciganliju čine pravom eko oazom sa bogatom florom i faunom. Guste listopadne šume predstavljaju staništa za brojne ptice, insekte, gmizavce i glodare, a nekultivisani delovi vegetacije staništa su za srndaće, lisice, zečeve.

Savsko jezero, dugo 4,2 kilometra, široko oko 200 metara sa dubinom između četiri i šest metara bogato je ribom, najviše tolstolobikom. Savskim jezerom plivaju i veliki somovi, bezopasni po ljude. Prirodno jezero Ada Safari veoma je atraktivno za ribovačke sportove. Ada Ciganlija je pravo mesto za uživanje, odmor, rekreaciju, sport i provod.

Prema zvaničnim statistikama kupalište na Adi je jedno od najvećih i najbezbednijih u Evropi. Mesto je na kojem se održavaju brojna državna i međunarodna takmičenja u sportovima na vodi. Profesionalcima i rekreativcima na raspolaganju su veslanje, kajak, jedrenje na dasci, skijanje na vodi. Pored sportova na vodi tu su i tereni za fudbal, golf, tenis, odbojku na pesku, hokej na travi. Za ljubitelje ekstremnih sportova Ada predlaže veštačku stenu za penjanju ili bandži džamp. Oko kupališta u debeloj hladovini leže prostrani, uređeni travnjaci, ispresecani pešačkim i biciklističkim stazama. Nakon dinamičnih dnevnih aktivnosti, Ada Ciganlija se u večernjim i noćnim satima pretvara u pravi mali grad kraj reke, pun života i zabave za sve ukuse i sve generacije.
Veliki broj kafića, restorana i noćnih klubova nude provod uz muziku različitih žanrova.

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt