Kanjoning

 In Uspomene

Dobar beg u prirodu je ono što uvek radim, a preporučujem i drugima, naročito kolegama studentima. Ništa tako ne puni baterije za nove ispite kao nalet adrenalina. Ovoga puta odlučio sam se za kanjoning sa ljudima koji vole nalet adrenalina i avanture isto koliko i ja. Pripreme smo vršili danima, ali se na kraju isplatilo.

Tog dana ustali smo veoma rano, mislim da nije bilo ni propisno svanulo, kada smo se svi naređali spremni za polazak. Popakovali smo sve u terenac i krenuli za Tjentište. Svi nervozni, a opet razdragani zbog avanture koja je bila tog dana pred nama. Naše odredište je kanjon Hrčavka. Dolazimo do Tjentišta, a odatle nekih 15 kilometara prema Zelengori nas deli od našeg konačnog odredišta.

Dolazimo do mesta gde je moguće ući u kanjon sa puta. Spuštanje u sam kanjon traje oko nekih pola sata. Najzanimljiviji deo kanjona započinje baš tu na samom dnu. Spremamo se za početak kanjoninga koji su nam rekli da može da traje i do četiri sata. Da bi smo videli sve delove kanjona, moramo da koristimo našu alpinističku opremu, kojom se spuštamo u nepristupačne delove kanjona. Ovi delovi su nepristupačni običnim prolaznicima i planinarima, ali nama ljudima od akcije i adrenalina, ništa nije teško. Naprotiv, pravo je uživanje raditi ono što voliš, pa makar to bilo i riskantno. Tu su i nezaobilazni skokovi, skoro neprolazni tesnaci.

Sve je to ipak, vredno proći zbog onoga što nas čeka na samom kraju kanjona: vodopad visine 30 metara koji se nalazi na samom izlazu iz kanjona. Vodopad je star nekih 50 godina i neverovatno izgleda kada mu se približite. A ono što je još interesantno je da ovaj vodopad opskrbljuje vodom veliki deo Tjentišta.

Sam izlazak iz kanjona je veoma kratak, traje svega nekih petnaestak minuta. Sam izlaz se nalazi u selu Tođevac, pored kule osmatračnice Herceg Šćepana, koju još zovu i Gradina.

Presvlačimo se na livadi kraj reke, srećni i zadovoljni još jednom pustolovinom, koju ćemo prepričavati u starosti. Vredelo je.

Kada odlučim ponovo moj izbor je ista ekipa vodiča!

Predlažemo da pogledate
Showing 2 comments
  • Alek
    Reply

    Meni je ovo čist adrenalin….. brrrr

  • fokan
    Reply

    Razumem da neko želi avanturu no ovo mi je suviše ekstremno u svakom pogledu… hladna voda, uski i nepristupačni predeli… strahota… no ako volite i mate hrabrosti i želje samo napred

Postavi komentar

Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt