Jegrička park prirode

 In Zanimljivosti

Autohtona rečica Bačke, Jegrička park prirode, je dugačka 64 km, pa se sa pravom naziva “pupčana vrpca bačkih močvara”. Celim njenim tokom, duž njenih obala, prostire se istoimeni park prirode koji obuhvata četiri opštine: Bačku Palanku, Vrbas, Temerin i Žabalj. Na obalama Jegričke, nalaze se najlepši tepisi belih lokvanja. Ona obiluje raznovrsnim životinjskim svetom, od kojih su najzastupljenije razne vrste riba, gmizavaca, vodozemaca i sisara. Pored životinja, ima i različitih vrsta barskih ptica, od kojih je najpoznatija ugrožena vrsta, patka njorka (Aythya nyroka). Ne treba propustiti ni Vetrenjaču u Ravnom Selu, sa malim botaničkim vrtom.

Ovo zaštićeno dobro zahvaljujući svom povoljnom geografskom položaju i činjenici da je saobraćajno veoma pristupačno i dobro povezano sa ostalim delovima Vojvodine, predstavlja izuzetno atraktivno mesto za organizovanje programa edukacije, rekreacije i razvoj ekoturizma. Jegrička je iz godine u godinu sve bogatija stazama zdravlja. Sve više namernika sa radošću posećuje ovo mesto, bežeći iz gradskih gužvi na tihe obale reke. Pored šetnji stazama zdravlja, turistima je omogućeno da uživaju u vožnji biciklom kroz prirodni ambijent, da se voze drvenim čamcima ili uživaju u posmatranju ptica.

Park prirode „Jegrička“ je područje bogato živim svetom, očuvanim prirodnim vrednostima i prelepim pejsažima. Bilo da ste ribolovac, biciklista ili prosto želite da se prošetate i uživate u cvrkutu ptica, ovo mesto nudi savršen odmor od gradskog, užurbanog načina života.

Predlažemo da pogledate

Postavi komentar

Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt