Zasavica 5 stvari koje morate znati

 In Zanimljivosti

Magarice
Rezervat Zasavica predstavlja najveću farmu muznih magarica u ovom delu Evrope. Sir od magarećeg mleka najskuplji je na svetu i to nije sve jer tu je i cela kozmetička „linija“ napravljena od magarećeg mleka.

Mrguda
Od 25 vrsta riba koje su do sada registrovane, jedna se izdvaja, a to je mrguda (umbra krameri). Riba koja ne naraste više od 12 cm ali iako ovako mala sposobna je da preživi i na suvom!

Aldrovanda
Do sada je evidentirano više od 600 vrsta biljaka, od kojih se izdvaja aldrovanda, koja se dve decenije u Srbiji vodila kao izumrla vrsta. Ovu biljku predstavljaju kao mesožderku jer se hrani sitnim insektima iako ona zapravo to nije.

Ritska senica
Posebna zanimljivost Zasavice je mala ptičica, ritska senica, i način na koji pravi gnezdo. Za pravljenje gnezda zadužen je mužjak. Kada završi, ženka dolazi u „kontrolu“ i ako joj se ne svidi, ona kljunom obori gnezdo, a mužjaku ne preostaje ništa nego da se lati posla ispočetka.

Evropski dabar
Od 2004 godine ovde je vraćena jedna nestala vrsta, evropski dabar. Iz Bavarske je doneto 35 primeraka. Trenutno ima preko deset porodica. Prisustvo dabra se prati na osnovu oborenih stabala, humki i onoga po čemu ga svi znamo – na osnovu brana koje pravi.

foto: Vojkan Dimitrijević

Predlažemo da pogledate

Postavi komentar

Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt