Tornik biser Zlatibora

 In Planine, brda i ravnice

Izvor: izmogugla-pbozin.com

Od juga pa do severa, od pećina i vodopada, planina, pa sve do vojvođanske ravnice, ne postoji mesto sa kojim se Srbija ne bi mogla pohvaliti… A Tornik ne samo što je jedno od tih lepota sa kojima se Srbija mora pohvaliti, već je na samom vrhu najlepših predela Srbije…..

Bežeći od prepunih zlatiborskih bazena i kafića, krenuo sam ka biseru Zlatibora. Na samo 8 km od naselja Zlatibor, a na pola puta do ski centra Tornik i Manastira Uvac, nalazi se Ribničko jezero. Nastalo je 1971. godine, pregrađivanjem reke Crni Rzav kod Ribnice za potrebe snabdevanja naselja Kraljeve Vode i Čajetine pijaćom vodom.

Ogromna brana podseća u malom na onu sagrađenu na Đerdapu. Oko jezera se nalazi četinarska šuma. Boja vode u jezeru je tamna zbog tamnog kamena kojim je pokriveno dno jezera. Voda je neverovatno čista i bistra. Kupanje je zvanično zabranjeno, ali obala je ipak bila puna onih koji su tražili osveženje tog vrelog avgustovskog dana. Parking prostora nema, nego ko se kako snadje. Snašao sam se i ja, kao i svi ostali..

Osveženje je prijalo, želja me minula, tako da sam nastavio dalje vožnju ka mom krajnjem cilju.

Ski centar Tornik ima i leti šta da ponudi. Kako kažu, jedno predivno mesto gde će svako naći nešto za sebe. U podnožju igrališta za decu, u ponudi bicikli, sportski tereni, letnji tjubing, a tu je i bob na šinama, čisto da se pokrene adrenalin (možda je ponestalo šina, staza je mogla biti nešto duža!). Do samog vrha može se liftom ili pešice kroz predivnu borovu šumu ispresecanu proplancima. Sam vrh na 1.496 m nadmorske visine i nije tako daleko. Možete, a i ne morate se držati staze, ali pripazite na ljubitelje planinskog biciklizma. Za preporučiti je i panorama-lift koji će vam najlepše dočarati ono po čemu je i najpoznatiji Zlatibor: jedinstvena harmonija četinarskih šuma i predivnih livada, pogled na vrhove koji, kao more, talasaju uz pomoć povetarca, a on sa sobom nosi predivan vazduh. Onaj jedinstveni, zlatiborski…

Sada razumem zašto Zlatibor nazivaju vazdušnom banjom a ruža vetrova je, kako su mi objasnili zlatiborci, mesto gde se ukrštaju mediteranski i kontinentalni vetrovi, i to deluje pozitivno na čoveka.

Na vrhu, na samo par minuta hoda od žičare, čeka vas drveni vidikovac. Sa tog se mesta, kako kažu, pruža najlepši pogled u celoj Srbiji. Sa njega možete uživati u pogledu na ceo zlatiborski plato. Pre nego se uputite ka podnožju, preporučujem vam i mali restoran gde se uz piće možete opustiti i uživati. Stvarno uživati. Naravno, ukusi su različiti, ali Tornik je jedno mesto koje se mora obići ako se odlučite za odmor na Zlatiboru, i preporučujem ga od srca…

Izvor: izmogugla-pbozin.com

Predlažemo da pogledate

Postavi komentar

Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt