Planina Tara – aktivan odmor

 In Planine, brda i ravnice, Uspomene

Planina Tara je kao stvorena za aktivni odmor i boravak u prirodi. Vidikovce Tare po kojima je poznata možete da posetite kroz različite vidove aktivnosti: šetnje, planinarenje, jahanje ili vožnju bicikolom. Najpoznatiji među nima su: Bilčješka stena, Kozja stena, Zborište, Sjeniš, Banjska stena, Crnjeskovo i Omar.

Na Tari se nalaze i tri uređene šetne staze. Šetna staza Rača polazi od manastira Rača i vodi sve do ulaska u prirodni rezervat Klisura Rača, desnom obalom istoimene reke. Šetna staza Jarevac vodi preko livada koje nastanjuju retke biljke, a onda se nastavlja u planinarsku stazu koja se završava na izletištu Brana Jarevac. Treća šetna staza Banjska stena ima šetno-edukativni karakter i vodi od Mitrovca prema rezervatu Pod Gorušicom.

Posebna turistička ponuda ovoga kraja je i reka Drina sa svojim kanjonom. Ovaj kanjon možete da obiđete iznajmeljenim čamcem ili turističkim brodom. Reka Drina je omiljena i među ribolovcima, a na ovoj reci možete i da splavarite, jer to spada u jednu od dugih tradicija ovoga kraja. Jezero Perućac sa svojom plažom koja je uređena za turiste pruža posetiocima bavljenje sportovima na vodi, pored plivanja koje se podrazumeva. U zimskom periodu na Tari možete da se bavite skijanjem i to rekreativnim, alpskim i nordijskim.

Predlažemo da pogledate
Showing 5 comments
 • Neša
  Reply

  Daleko najlepša planina zapadne Srbije, a uz to i neposredna blizina Drine i jezera na Perućcu. Šta reći!?

 • Alek
  Reply

  Prelepa planina… nadam se da neće proći kao Zlatibor!

 • Petar
  Reply

  Kaludjerske Bare su se toliko izgradile…i dosta lice na Zlatibor…
  Zaovine su koliko toliko jos netaknute…

 • Dule
  Reply

  Jako lepa planina i ambijent generalno. Bio sam tamo pre 3 godine, i na kraju mi je preselo, ali za to nije Tara kriva. U svakom slučaju svakom bih preporučio da ode bar na neki produženi vikend!

 • Uglješa70
  Reply

  Bila sam porodicno prvi put na Tari u junu ove godine. Nasli smestaj preko interneta u maloj slatkoj vikendici u Kaludjerskim barama. Divan kraj, uglavnom nove vikendice, kao iz bajke. Svakog dana kolima obilazili neki predeo planine, Mecavnik, vozili se Sarganskom osmicom, obisli Mitrovac, Perucac, Kremna… bas puno lepih utisaka…. za obilazak narocito leti kada je na planini idealna klima..

Postavi komentar

Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt