Slano Kopovo

 In Zanimljivosti

Slano Kopovo je prirodno zaštićeno područje i nalazi se u blizini Novog Bečeja, tačnije severoistočno od Novog Bečeja i reke Tise. Vlada Srbije 2001. godine Slano Kopovo proglasila je za Specijalni rezervat prirode, kao prirodno dobro od izuzetnog značaja. Slano Kopovo predstavlja nažalost jednu od poslednjih očuvanih bara na slatinama u Vojvodini. Neprocenjiv je lokalitet osobene biološke raznovrsnosti živog sveta na našim prostorima i redak primer slatinskih staništa koja su na pred potpunim nestajanjem.

To je jedno od najvažnijih staništa ptica u srednjem delu Evrope pa je stoga i proglašeno za međunarodno značajno stanište ptica. Tokom prolećne i jesenje seobe na Slanom Kopovu se u jednom trenutku može okupiti preko 40 000 gusaka, sivih ždralova, i različitih vrsta pataka. Ukupno je na području Slanog Kopova zabeleženo 203 vrsta ptica, što je 63% od svih poznatih vrsta u Vojvodini. Glavne vrste sisara su evropska tekunica, poljski miš i stepski tvor. Fauna sisara je jedna od vrednosti Slanog Kopova. Najvažniji predstavnici su tekunica, patuljasti miš, voluharica, hrčak, stepski tvor, poljska rovčica.
Članovi Lovačkog društva u Novom Bečeju, koji su staraoci Specijalnog rezervata prirode Slano Kopovo, obeležili su staze i granice rezervata, podigli osmatračnice uz jezero, a otvoren je i info-centar koji može da primi posetioce u okviru programa edukativnog i naučnog turizma.

Predlažemo da pogledate

Postavi komentar

Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt