Selevenjske pustare

 In Planine, brda i ravnice

Selevenjske pustare (na severu Vojvodine, između mesta Bački Vinogradi i Horgoš, na teritoriji opština Kanjiža i Subotica). Siluete ponekog majura ili salaša oslikavale su se na horizontu prostranih pašnjaka. Danas je ovaj predeo rezervat panonsko-pustarskog tipa, koga čine 10 područja mozaično raspoređenih između voćnjaka, njiva i vinograda, koji služi za očuvanje botaničkih vrednosti. Od biljaka ovde rastu porodice orhideja i perunika koje su i zaštitni znak ove oblasti. Peščarski šušuljak (Gypsophila arenaria) raste jedino na ovom mestu u celoj Srbiji. Od životinja, ovde se mogu naći retke vrste od međunarodnog značaja, kao što su peščarski gušter, slepi miševi i retke ptice gnezdarice zaslanjenih livada. Vodič rendžer će vas provesti po markiranim stazama do najzanimljivijih delova ovog lokaliteta, a na tom putu saznaćete interesantne priče o ovom staništu.

Rezervat Selevenjske pustare je II kategorija zaštite, od republičkog značaja i zaštićen je od 1997. godine. Sastoji se od 10 područja, veličine od 10 pa do 100 hektara, od kojih se samo dva prostorno dodiruju. Ostala su odvojena obradivim površinama i saobraćajnicama. U okviru rezervata se nalazi Selevenjska šuma, sa površinom od skoro 100 hektara, dok ostale delove rezervata čine slatine i vlažne livade sa delovima stepske vegetacije.

Prvomajski izleti se tradicionalno održavaju u Selevenjskoj šumi uz ograničen broj izletničkih mesta za kampovanje i izlet, imajući u vidu rezervatski tip zaštite i ograničeno kretanje. Otvorenu vatru izletnici mogu ložiti samo u dvorištu čarde.

Predlažemo da pogledate
Showing 5 comments
 • Geza
  Reply

  Bože moj, koliko je ova naša država lepa… Koliko je lepih predela oko nas a ni neznamo da postoje.

  • Милош
   Reply

   У потпуности се слажем

   • milica78
    Reply

    I ja 😀

 • dexi
  Reply

  Sama Vojvodina je prepuna lepota, a tek ostatak Srbije i ostatak celog ex-yu prostora da i ne spominjem.

 • dea83
  Reply

  Skloni smo da maštamo o dalekim morima, skijanjima na Alpima i slično a nismo ni “pogledali” oko sebe, pihh.

Postavi komentar

Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt