Ribolov na letovanju

 In Uspomene

I ako klasično letovanje na moru nije baš pravi odmor u prirodi, pogotovu ako se ode u neko veće poznato turističko letovalište, organizacijom svojih aktivnosti tokom odmora, a koje podrazumevaju više od leškarenja na plaži, sunčanja i obilaska lokalnih kafića i restorana, možete provesti jedno sasvim drugačije letovanje na moru nego inače. Jedna takva aktivnost je i ribolov na moru. Ribolov vam može pružiti i dosta akcije i uživanja, ali i zadovoljstvo da ulovljenu ribu spremite i pojedete sa svojom porodicom i prijateljima u autentičnom ambijentu u blizini mora.
U ovom tekstu ću vam preneti svoja iskustva u morskom varaličarenju koja sam stekao prilikom nekoliko odlazaka na more radi odmora, koja sam uvek gledao da iskoristim i za ribolov atraktivnih i borbenih morskih vrsta riba. Pretstaviću vam šta najčeće od vrsta možete možete loviti na najpopularnijim letovalištima među našim turistima na Jadranskoj obali, Grčkoj i Turskoj. Kakva je mesta potrebno izabrati, ali i šta vam je od pribora neophodno.

Kako se početkom juna sezona godišnjih odmora i odlazaka na more zahuktava, mnogi od naših kolega, kontinentalnih varaličara vrte po glavi i kombinuju da li da ponesu nešto pribora kako bi okušali sreću i sa morskim predatorima. Ako imate volje i želje, moja topla preporuka je da to uradite, jer je morski ribolov više nego zanimljiv, a borbenost morskih riba je nešto što retko koja slatkovodna vrsta može da nam priušti. Ako ste prelomili i odlučili da se oprobate u morskom varaličarenju tokom odmora, a kako bi ste imali šanse za ulov nekog od morskih predatora, obavezno se dobro pripremite pre svega u smislu informacija i edukacije šta, gde i kako možete loviti i uhvati, ali i u smislu šta je od vaših postojećih kompleta i varalica najadekvatnije za primenu na moru, kao i čime bi bilo dobro dopuniti vaš postojeći pribor.

Nakon što ste izabrali mesto za odmor na moru, internet i vaš računar će vam biti dobri alati za prikupljanje znanja i neophodnih informacija. Posetite neki od foruma, pa potražite temu, jer verovatno 90% ljudi iz naših krajeva koji idu na more, posetiće ili Grčku, Jadran ili ređe Tursku, pa je verovatno neko od naših kolega već posetio datu lokaciju i podelio je svoja iskustva sa članovima foruma. Takođe, obavezno proverite šta je od morskih vrsta moguće loviti u datom periodu i na datom lokalitetu, kao i kakvi su im obrasci ponašanja, ishrana, lokacije i na koje se varalice i kakvu prezentaciju love, kao i koji bi pribor bio odgovarajući za ove vrste. Pretresite i youtube snimke morskog ribolova datih vrsta u regiji ili čak konkretnim lokalitetima koje planirate da posetite i za kraj naoružani ovim informacijama obavezno detaljno proučite mapu pomoću satelitskih snimaka sa Google maps kako bi ste dobili neku pretstavu i sliku o tome kakav vas teren očekuje i šta bi ste od potencijalnih vrsta tu mogli da ulovite.

Na osnovu svog skromnog iskustva daću vam neke uopštene preporuke o izboru potencijalnih mesta za ribolov, o priboru, kao i varalicama koje je poželjno poneti.

Lokacije

Što se tiče izbora lokacija, ovih par tipova lokacija bi uvek trebalo da su zanimljive i privlače veću koncentraciju predatora. Ulivi reka i potoka su standardno dobre pozicije, pogotovo za brancina, zubaticu i retku licu, kao i za jata više vrsta plavih riba uključujući i tune. Ako imate ovakvu poziciju u blizini obavezno je posetite. Rtovi, kameni dokovi ili bilo koja isturena mesta sa naglom promenom dubine i jakom strujom su zanimljiva, kao i generano stenovita mesta gde se talasi razbijaju i gde more peni. Ovakva mesta su prvenstveno zanimljiva za plave ribe poput palamida i sl. Takođe, luke i marine uvek privlače ribe, ali imajte na umu da su tu ribe i naplašene i da je to tip mesta na kome se obično dosta peca.

Ukratko o priboru i varalicama

Varalice – ovaj deo priprema za morski ribolov će vam biti i najskuplji, jer kada su varalice u pitanju tu nema puno kompromisa, jednostavno većina varalica koje koristimo u slatkovodnom ribolovu nisu ni blizu efikasne kao sto su to specijalzovane varalice konstruisane baš za more. Izbor varalica se svodi na četiri dokazana tipa varalica sa kojima sam uspešno lovio: kao najlovnije varalice najbolje su mi se pokazali raznorazni vobleri minnow izduženog oblika, konstruisani za morski ribolov u veličini od 7-20 cm. Njih odlikuje pre svega mogućnost dalekih izbačaja, ali i mali otpor pri povlačenje. Posebno bih izdvojio DUO varalice, definitnvo varalice koje su nam tokom morskih izleta donele najveći broj ulova, a izbor modela je zaista veliki i pokriva najveći broj situacija sa kojima se možemo susresti u morskom varaličarenju. Ove varalice nisu jeftine, ali ako ste u mogućnosti da ih prištite, po mom mišljenju, svaki dinar vrede. Posebno bih izdvojio dva modela, to jest dve veličine istog modela voblera Duo Tide Minnow Slim 140 i 170 (14cm, 18g i 17cm, 27g). Takođe, tu su i pilkeri u opsegu od 20-50g, pre svega namenjeni plavim ribama, ali kako se mogu veoma daleko bacati i spuštati na dno i voditi u različitim slojevima različitom brzinom vođenja, mogući su i ulovi drugih vrsta riba. Sa malim pilkerima u rasponu tezina od 5-15 grama možete loviti i čitav niz manjih vrsta poput iglice, šnjureve, ušate, ovčice, u suštitni veliki broj manjih morskih predatora, što može biti vrlo dinamično i zabavno, ali vam uglavnom neće doneti neki ozbiljniji ulov. Zatim, vrlo atraktivan ribolov možemo imati i sa raznoraznim površincima (poperi i zare). A tu su i silikonci koji takođe mogu da se vode u različitim slojevima, a u zavisnosti od veličine i težine mogu se bacati daleko i voditi u različitim slojevima. Ako pripremimo sitnije i lakse silikonce i oni mogu biti odličan izbor za lov sitnih morskih predatora.

Kod kompleta štap-mašinica, tu je već druga priča, tu verovatno već posedujete odgovarajući komplet koji koristite za kontinetalno varaličarenje. Univerzalan i adekvatan komplet za ovaj vid ribolova bi bio neki komplet koji već koristite za bucova ili lakše pecanje smuđa. Štap otprilike u opsegu maksimalne tržine bacanja 30-50 g i dužine između 2,5m i 3m, a mašinica veličine 3000 ili 4000 po shimanu po mogućstvu bržeg prenosa, napunjena sa oko 200m strune nosivosti 10-15lb i predvezom od monofila, to jeste FC-a od oko 0,30. Imajte u vidu da takav komplet treba da lepo baca i vodi varalice u opsegu od 10g pa do 35g. Sa ovakvim kompletom ćete pokriti bar jedno 80% situaciju u morskom varalicarenju sa obale. Ipak, ako ste u mogućnosti bolje je da ponesite jedno 2-3 kompleta. Jedan ULiliLight komplet za dnevnu zanimaciju na plaži sa omanjim ribama poput ušate, šnjureva itd. Jedan za srednje teško varaličarenje poput gore spomenutog univerzalnog kompleta koji će vam pokriti većinu ribolova brancina, zubatice, barakude i na nekim lakšim pozicijama i plave ribe. A ako planirate ribolov na nekim stenovitim pozicijama sa većom dubinom i strujom, gde očekujete i snažne plave ribe, dobro bi vam došao i neki jači štap (t.b. do 100g) uparen sa mašinom veličine 5000 do 6000 sa kojim ćete bacati i voditi sa lakoćom i pilkere teže od 50g.

Vrste koje se u Mediteranu na popularnim lokacijama za letovanje mogu očekivati su brancin, zubatica-strelka, barakuda, lampuga i poneki sitniji zubatac i gof, zatim veći broj plavih riba poput palamide, luca, turpca itd. Spisak potencijalnih vrsta je podugačak, ali ovo su neke sa kojima imate najveće šanse da se sretnete ako pecate sa obale. Takođe, potencijalni spisak vrsta koje ćete loviti je još duži ako ponesete i lagani pribor i sitne varalice za lov sitnijih morskih predatora, kao što su spomenute iglice, šnjurevi, ušate, ovčice itd.

Nadam se da vas je ovaj tekst, kao i slike ulova koje sam ostvario na nekim od letovanja na moru, inspirisao da se i vi ozbiljnije pripremite za morsko varaličarenje tokom vašeg letovanja i učinite vaš odmor malo više aktivnim odmorom u prirodi.

Ljubomir Pejčić

Predlažemo da pogledate

Postavi komentar

Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt