Rajkova pećina

 In Zanimljivosti

Lepota homoljskoga kraja, Rajkova pećina, krije u svojim nedrima najveću tajnu ovog kraja – Rajkovo blago. Uprkos tome što je zvanično otvorena sedamdesetih godina prošlog veka, pećina skrivena u gustoj šumi, otkrivena je mnogo ranije. Legenda kaže da je to bilo početkom devetnaestog veka kada je ovim krajevima gospodario i pravdu delio Rajko Vojvoda.

Danju je vodio život običnog seljaka a kako legenda kaže noću je pljačkao turske karavane koji su prolazili ovim krajevima. Silno zlato što je prikupio nije mogao nositi kući već ga je skrivao u pećini za koju je tada samo on znao. Tako je ova turistička atrakcija Majdanpeka, a ujedno i veliko prirodno bogatstvo Srbije dobila ime – Rajkova pećina.

Do pećine, koju je Jovan Cvijić prvi istražio još 1894. godine, vodi put duž reke Malog Peka i veštačkog jezera Veliki zaton. Rajkova pećina sazdana od kalcitnog prostranstva površine kilometar i po, kroz koje protiče Rajkova reka. Nedaleko od ulaza u pećinu nastaje Mali Pek, zlatonosni tok koji mami sve one koji bi da probaju da iz njega izvade „svoj“ grumen zlata. Ko god je posetio Rajkovu pećinu bio je oduševljen Egipatskom boginjom, Kristalnom dvoranom, Dvoranom nevinosti i Dvoranom plodnosti.

Ipak, veliki broj posetilaca najviše zanima šta je bilo sa poharanim blagom. Neki kažu da je „blago“ samo mamac za turiste. Drugi opet misle da blago još uvek skriva unutrašnjost pećine i daje joj neprocenjivi sjaj. Neki opet smatraju da je sama pećina ustvari Rajkovo blago koje je čuvao samo za sebe. Na posletku ako je pećina njegov zlatni ćup, Rajko je onda zapravo bio majdanpečki Robin Hud.

Predlažemo da pogledate

Postavi komentar

Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt