Zlatibor je planina koja ostaje prostrana, prepuna vazduha i tiha, koliko god posetilaca da ugosti. Velika visoravan i livade pokrivene niskom planinskom travom, koje dozvoljavaju da iz njih izroni tek po koji vrh i šuma četinara, pružaju se dokle pogled seže.

Šetnja, vožnja bicikla, treninzi svih vrsta na izuzetno prijatnom vazduhu, dominiraju letnjom ponudom. Dođite na Zlatibor i imaćete priliku da krenete samostalno ili u organizovanim grupama stazama zdravlja i oporavka, naučite da jašete, razlikujete lekovito bilje, upustite se, bez ikakve pripreme, u tandem let paraglajdingom ili se oprobajte u letnjem tjubingu. Zlatiborske livade ispresecane su rečicama i potocima. Na nekima od njih su pregrađivanjem napravljena kupališta sa plažama.

Zlatibor je i klimatsko lečilište za oporavak od kardiovaskularnih bolesti, bolesti pluća i štitaste žlezde. Od brojnih velnes i fitnes programa koji se na planini nude najpoznatiji je dijetetsko-rekreativni program “Čigota”, za oslobađanje od suvišnih kilogama i obuka za nove stilove zdravog života, namenjen osobama svih uzrasta.

U centru Zlatibora imaćete utisak da ste u kvartu metropole, spuštenom slučajno na planinu. Kafei, restorani, prodavnice poznatih brendova, hoteli, ovde su, međutim, na zdravom planinskom vazduhu i suncu. Tu je i Kraljev trg, mesto kulturnih programa u turističkoj sezoni, koja skoro da ne prestaje. U centru je i veštačko jezero okruženo stazama sa klupama, za uživanje, odmor, kupanje, vožnju pedalina, a zimi i klizanje… A tu su i sportski tereni.

No da ne bi stekli neki pogrešan utisak o samom Zlatiboru kao o mondenskoj planini gde se priroda povukla pred civilizacijom svedoče i delovi planine gde još uvek stoka pase po livadama a pevci ujutro kukuriču. Samo jedno od mnogo njih je i porodična kuća Tanovića u Gostilju koje se nalazi na pola puta između Sirogojna i Ljubiša.

Za aktivnosti na planini neophodna je dobra hrana, koje ovde ima u izobilju, pa obavezno probajte zlatiborsku domaću pogaču, sir, kajmak, pršutu, proju, pitu savijaču, kačamak… i čuvenu užičku “komplet lepinju”.

Ako dođete tokom zime, zlatiborsko sunce je i dalje tu, na stazama za šetnju, skijanje, nordijsko trčanje, tjubing, u ski-centru „Tornik” i na čitavoj snegom prekrivenoj planini.

Ukoliko vam pored svega navedenog ostane dovoljno vremena za istraživanje, preporučujemo Stopića pećinu, kanjon reke Rzav, Ribničko jezero, etno selo Sirogojno. Ako ste duže na Zlatiboru, posetite i Mokru goru sa etno selom Drvengrad, turističkom prugom uskog koloseka Šarganska osmica, ni Drina nije predaleko…

 

Showing 12 comments
 • Djole
  Reply

  Jako lepa planina generalno gledano samo se meni ne dopada što postaje po malo ali sigurno varoš! Još malo pa se od automobila i ljudi neće moći proći, no priroda je prekrasna.Djole

 • Nikola
  Reply

  Volim da odem na Zlatibor. Leti jeste vasariste, ali samo u strogom centru-koji izbegavam u svakom slucaju.

 • Violeta
  Reply

  Ja sam ove godine nazalost bila tek prvi put. Mislim da cu praktikovati redovno. Sta cu kad volem prirodu. 😀

 • Bajo
  Reply

  Не видим ниједан разлог зашто отићи на Златибор. Куд год кренеш, мораш асфалтираним путем којим пролазе возила… то имам и у Београду. Све је урбанизовано, роштиљ, бетон и PVC на све стране

 • niya
  Reply

  Kad smo kod Zlatibora….Ja sam bila pre 4 godine poslednji put. Za prvomajske praznike odlučim se sa nekim društvom da posetim isti a sve vođena lepim sećanjima. Međutim,…….. od Zlatibora kakvog pamtim ni Z. Neljubaznost (čast izuzecima), cene i neopisiva gužva. Od Zlatibora videh samo sobu. Ostatak vremena provela sam na Tari, Perućcu, Gostilju koje ovom prilikom preporučujem.

 • Sonja
  Reply

  Bila sam letos u Drvengradu po prvi put, iako živim u blizini. Fantastično su to sredili i baš sam srećna što tako nešto postoji u našoj zemlji i što poznate filmadžije dolaze kod nas.

 • Ana
  Reply

  Ja sam bila prošle godine na filmskom festivalu i takvo iskustvo ću zauvek pamtiti. Nadam se da ću uspeti da odem i ove godine, ako se sklope sve kockice u vezi organizacije.

 • Kosta
  Reply

  Ja sam prošlog leta išao kolima sa društvom u Budvu, pa smo napravili pauzu na Zlatiboru. Naš poznanik tu ima smeštaj, pa smo malo uštedeli taman da ručamo u restoranu. Baš je sve lepo sređeno i baš nam je prijao taj kratki odmor. Milina.

 • Milan
  Reply

  Na Zlatiboru ima lepih sportskih terena za košarku i fudbal. Dobar je smeštaj. Tereni u sklopu hotela u kome sam bio su bili fini. To me je najviše oduševilo. I gradić je lep. Ima i gde da se izađe uveče.

 • Vesna
  Reply

  Nikada nisam bila na Zlatiboru, a baš bih volela. Svi kažu da je tamo baš lepo. Nadam se da ću otići jednog dana.

 • Mile Mitrović
  Reply

  Ako ste već tu, nikako ne propustite vožnju “Šarganskom osmicom” jer Mokra gora nije predaleko. Cena nije velika, 600 dinara po osobi, a vožnja traje nešto malo više od dva sata sa sve pauzama. Stvarno je jedinstvena turistička atrakcija.

 • Emil
  Reply

  E sad mi je nekako idealno za planinu…nit je previše hladno nit sunčano pa možeš da se nadišeš svežeg vazduha i našetaš stazama do mile volje!

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt