Vrnjačka Banja je naša najstarija, najpoznatija, najposećenija banja. Banja sva u superlativima. Bogata raskošnom prirodom i turističkim atrakcijama, pravo je mesto za odmor i uživanje. U koje god doba godine da posetite Vrnjačku Banju nećete je zateći van sezone. Čitave godine Banja dočekuje turiste svih generacija. Idealna je za porodice sa decom, za penzionere, sportiste, ljubitelje prirode, za sve one koji će posle boravka u Banji potvrditi da s pravom nosi titulu Kraljice banjskog turizma.
Istorijat Vrnjačke Banje seže u duboku prošlost. Prvi pouzdani arheološki nalazi saopštavaju da su Rimljani koristili izvore mineralnih voda i na njima gradili lečilišta i kupališta. Rimski izvor tople mineralne vode Fons Romanus, pronađen je 1924.godine, sa ostacima bazena i mnoštvom kovanih rimskih novčića koje su najverovatnije ostavljali rimski legionari koji su ovde dolazili na lečenje. Vrednost tople mineralne vode prvi put je ispitana za vreme kneza Miloša Obrenovića, 1835.godine i ocenjena kao veoma kvalitetna. Banja je na svoj savremeni razvitak čekala još tri decenije ali od tog trena pa do danas njen razvoj ide samo uzlaznom putanjom.
Ličnost generala Jovana Belimarkovića i njegova vila na uzvišenju iznad Toplog izvora veoma su značajni za Banju. Vila je druga po starini zgrada u Vrnjačkoj Banji, građena krajem 19-og veka. Posetili su je svi istaknuti pripadnici tadašnje aristokratije, kao i sam kralj Aleksandar Karađorđević. Mnoge društveno istaknute ličnosti sledile su njegov primer i za kratko vreme Banja je postala popularno, mondensko mesto. Zamak Belimarkovića, ili zamak kulture, kako mu je danas zvaničan naziv, proglašen je kulturnim dobrom od izuzetnog značaja, i stavljen pod upravu kulturnog centra Vrnjačka Banja. To je mesto gde se održavaju kulturna dešavanja, a u okviru njega smešten je zavičajni muzej sa svojom stalnom postavkom.
Jedan od jedan od najupečatljivijih simbola je Vrabac Gočko koji je bio maskota Igara bez granica održanih u Vrnjačkoj Banji, 1990. godine. Gotovo svaki turista koji je posetio Banju, fotografisao se sa Gočkom.
Vrnjačka Banja zanimljiva je i zbog verskog turizma. Najstarija građevina u Vrnjačkoj Banji je Hram rođenja presvete Bogorodice iz vremena vladavine Miloša Obrenovića, a u okolini Banje nalaze se manastiri Žiča, Studenica, Ljubostinja i Stubal koji čuvaju uspomenu na srednjovekovnu Srbiju.
Nezaobilaznu banjsku atrakciju predstavlja Most ljubavi. Most je odani čuvar velikog broja ljubavi simbolično zaključanih katancem sa ključevima bačenim u reku ispod mosta.

Ako je posetite zbog lečenja ili prevencije raznih bolesti, Vrnjačka Banja vam stoji na raspolaganju sa svojih sedam izvora mineralne vode. Balneoterapiju sprovodi obučeno medicinsko osoblje, a pored standardnih medicinskih tretmana, Banja poseduje veliki broj wellness i spa centara koji nude programe za revitalizaciju i duše i tela.

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt