Ukoliko želite da uživate u lepoti prirode na vodi i pored vode, ali na uređenom, potrebama čoveka prilagođenom mestu, posetite Srebrno jezero. Nekadašnji rukavac moćnog Dunava ime je dobio po srebrnom odsjaju na blago zatalasanoj vodi, dok sunce izlazi uz zvuke prirode koja se budi, dodajući boje travi, pesku i obroncima dalekih Karpata.

Srebrno jezero je, zbog blizine velikih gradova, popularno izletište sa kompletnom ponudom za odmor i rekreaciju. Uživajte u veslanju, jedrenju, skijanju na vodi, na plažama ili glavnom šetalištu sa kafeima i restoranima, ali imajte u vidu da samo duži boravak daruje mogućnost otkrivanja tajnih lepota ovog prostora. Smeštajnih kapaciteta ima dovoljno, od vrhunske ponude hotela, do kampova i privatnih vila, pa planirajte da sebi priuštite aktivan odmor i opuštanje, ali i razmišljanje, učenje…

Ukoliko ste u ovom kraju retko, iskoristite priliku da bolje upoznate Dunav. Krenite turističkim brodom do tvrđava Ram i Golubac ili dalje, kroz Đerdapsku klisuru, sve do arheološkog lokaliteta Lepenski vir. Ostaci rimskog grada Viminacijuma su veoma blizu. Ako ste u prilici na spisak za obilazak stavite i banju Ždrelo, manastire Tumane i Nimnik iz XIV veka, a do Velikog Gradišta prošetajte svakako, posebno ako ste na Srebrnom jezeru u vreme kada su u gradu u toku letnje kulturne svečanosti, Festival cveća i meda, Alaske večeri…

Samo jezero možda najbolje poznaju ribolovci, koji pronalaze skrivene uvale i ne odolevaju izazovu da bogatstvo voda i priobalja istraže do kraja. Pokušajte da im se pridružite ili dobijete preporuke za manje poznata mesta.

Iako je najlepše i najposećenije leti, ljubitelji boravka u prirodi odlaze na Srebrno jezero tokom čitave godine, posebno kada je okolina pod snegom, a voda zaleđena.

Dok boravite na jezeru, ne zaboravite da svaki kraj ima svoje gastronomske bisere, koji samo u autentičnom okruženju nude ukuse i mirise koji se pamte. Ovde je to riba spremljena na sve načine i vrhunski homoljski specijaliteti. Čuveni homoljski sir probajte obavezno.

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt