Verujemo da je stih Sokobanja – Soko grad, dođeš star – odeš mlad, mnogima prva asocijacija kada se pomene jedna od najstarijih i najpoznatijih banja u Srbiji. Ovaj stih, nadaleko čuven, u najkraćem, opisuje ono što Banja nudi svojim gostima.

Banja je smeštena u kotlinu, među planine Ozren i Rtanj, na obalu reke Moravice. Nalazi se na  400 metara nadmorske visine, opasana je zelenilom, ispunjena čistim, nezagađenim vazduhom, odlikuje se umereno kontinentalnom klimom sa malo padavina, što je čini omiljenom banjom među domaćim i stranim turistima.

Lekoviti izvori vode bili su poznati još u vreme starih Rimljana, a arheolozi tvrde da pojedini nalazi sežu u još dublju prošlost. Kroz vekove pominju je i opisuju istoričari i putopisci, osvajali su je, rušili i obnavljali i Turci i Austrijanci, cenili veliki potencijal lekovite vode i specifične ruže vetrova koje Sokobanju svrstavaju i u red vazdušnih banja. U prvoj polovini 19.veka oslobođena je od Turaka. Miloš Obrenović popravlja amam, gradi sebi konak, šalje vodu na analizu u Beč, postavlja banjskog lekara, jednom rečju postavlja temelje savremenog banjskog turizma.

Banja je bila i ostala zborno mesto umetnika i boema. Mnogi umetnici odmarali su i stvarali u Banji, ostavljajući za sobom dela, anegdote i legende. Branislav Nušić u Banji je napisao gore pomenuti stih, posećivao ju je Stevan Sremac, Ivo Andrić, Meša Selimović, Isidora Sekulić.

Zaštitni znak Banje su Tursko kupatilo – Amam i Milošev konak. Tursko kupatilo smešteno u hladovini banjskog parka, pored zdravstvenih usluga nudi i veliki izbor opuštajućih, podmlađujućih tretmana u okviru svog Spa centra. Milošev konak, velelepno zdanje na mermernom šetalištu, nekada administrativni, a danas centar široke gastronomske ponude.

Glavnim šetalištem stićićete do objekta turističke organizacije gde možete uzeti plan banje i odabrati neke od mnogobrojnih kulturno-istorijskih spomenika ili prirodnih lepota i izletišta. Neki od naših predloga su: izletište Lepterija, do kojeg ćete stići ucrtanim šumskim putem, kroz neverovatnu prirodu, uz žubor Moravice.  Zatim, Vrmdžansko jezero, na deset kilometara od Banje, obećava božanstven pogled na Rtanj i dobra pecaroška mesta. Bovansko jezero je dobar izbor za one koji Banju posete u letnjim mesecima jer na jezeru postoji lepa uređena plaža. Uređene plaže ćete naći i na Moravici ali će se samo najhrabriji okupati jer je planinska voda hladna i u najtoplijim mesecima. Nećemo preskočiti planinu punu misterija i lekovitog bilja –Rtanj, kao ni planinu Ozren, koja sa ponosom predstavlja naš najviši vodopad  11 metara visok – Ripaljku.

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt