Ovčar Banja nalazi se u nedosrednoj blizini Čačka, u samom središtu Ovčarsko-Kablarske klisure. Nadmorska visina od 278 metara, prirodni lekoviti faktori – termalna voda, mikrotermalna klima i očuvana flora i fauna, preporučuju je za odmor, rekreaciju i lečenje. Ovčarsko-Kablarska klisura je predeo izuzetnih odlika i kao takav nalazi se pod zaštitom države. Usečena je među planinske masive Ovčara i Kablara, dugačka 20 km, sa strmim stranama, velikim šumskim kompleksima i uklještenim meandrima Zapadne Morave. Bogata flora i fauna čuvaju brojne vrste reliktnog karaktera. Klisura je prošarana potocima koji se slivaju u dva veštačka jezera, Ovčarsko jezero i jezero Međuvršje. Ovčarsko jezero je manje, dugačko oko 7 kilometara. Na njegovim obalama nalazi se nekoliko restorana i kafica. Pogodno je za ribolov. Na desnoj obali jezera Međuvršje nalazi se uređena staza duga 800 metara namenjena za sportski ribolov.
Banja poseduje više izvora termalne vode. Izviru iz krečnjaka, temperatura im se kreće između 36 i 38 ̊ C. Voda sadrži i neznatan stepen radioktivnosti. Banjsko lečilište poseduje kupatilo sa toplom mineralnom vodom, dva zatvorena bazena i više kada, olimpijski plivački bazen. Pod nadzorom kvalifikovanog medicinskog osoblja sprovode se balneoterapija, hidroterapija, masaže i medikamentoza, a indikacije za lečenje u banji su reumatska oboljenja, posledice preloma kostiju, povrede mišićnog tkiva, kožna oboljenja..
Čitavo područje Ovčarsko-Kablaske klisure bogato je prirodnim lepotama, živopisnim pejzažima krševitih obronaka i šumovitih zaravni, kulturno-istorijskim spomenicima i centrima duhovnog života. Zbog brojnih manastira naziva se Srpskom Svetom Gorom sa ukupno deset manastira i dve crkve: Vavedenje, Vaznesenje, Preobraženje, Manastir Svete Trojice, Sretenje, Blagoveštenje, Ilinje, Jovanje, Nikolje, Uspenje Presvete Bogorodice, crkva posvećena Svetom Savi – Savinje, i crkva-pećina – Kađenica. Magistralni put povezuje manastire i vodi dalje prema Zlatiboru, pa je prava šteta proći kroz Ovčarsko-Kablarsku klisuru a ne posetiti neki od centara tradicije i duhovnosti. O manastirima ne postoje pouzdani podaci ali se pretpostavlja da su prvi manastiri izgrađeni početkom 14.veka, a da je sledeći talas gradnje usledio nakon Maričke bitke, krajem 14.veka.
Ovčar Banja još uvek nije razvila svoj puni potencijal što se ogleda u broju ugostiteljskih objekata i turističkih sadržaja. Upravo ovo može biti i velika prednost za one koji žele odmor dalje od buke i vreve, u zagrljaju prirode i istorijskog nasleđa.

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt