Niška Banja je mesto sa oko pet hiljada stanovnika, u podnožju Suve planine na nadmorskoj visini od 250 metara, sa umerenom kontinentalnom klimom. Leti je znatno osunčanje, ali bez velikih vrućina. Povetarac i šumski vazduh donose osveženje, sprečavaju vreline i čine noći prijatnim. Srednja godišnja temperatura u Niškoj Banji iznosi 12,2°C. Jesen je u Banji najugodnije godišnje doba, srednja temperatura oktobra iznosi 12,4°C. Svež i čist vazduh bez magle i industrjskih zagađenja, čine čak i hladniju polovinu godine ugodnom za boravak.

Povezana je sa gradom redovnom autobuskom linijom koja saobraća u intervalu od 10 minuta. Niška Banja udaljena je od Niša svega 10 kilometara, a međunarodni aerodrom “Konstantin Veliki”, glavna autobuska i železnička stanica, udaljeni su od Niške Banje svega desetak kilometara.

Niška Banja je prirodno lečilište sa termomineralnim izvorima i prirodnim lekovitim blatom poznato još iz vremena Rimske imperije. Lekoviti učinak banjske vode otkrili su i počeli da primenjuju stari Rimljani već u 2. veku. Arheološki ostaci, pronađeni prilikom izgradnje “Novog kupatila” tridesetih godina 20. veka, govore da je Banja upravo u antičko doba bila na vrhuncu svog razvoja.

Tridesetih godina prošlog veka, Niška Banja se naglo razvija u banjsko-klimatsko lečilište, nalik evropskim banjama koje su u to vreme bile prestižna mesta i sastajalište mondenskog sveta. Dok se Srbija još oporavljala od ratova, bogati trgovci i prvi srpski industrijalci podizali su uokolo raskošne vile, i donosili sjaj, luksuz i evropski način života u Banju. Dva hotela i škola, uređeni park ispred kupatila, i od 1932. godine tramvajska veza sa Nišom, potpuno su izmenili izgled malog turističkog naselja.

Prirodni lekoviti faktori u Niškoj Banji su blaga, umereno-kontinentalna klima, termomineralne vode i prirodno mineralno blato. Lekovite vode, koje izviru sa pet izvora („Glavno vrelo“, „Suva Banja“, „Školska česma“, „Banjica“ i „Pasjača“), pripadaju grupi zemnoalkalnih, homeotermalnih uz prisustvo povećane koncentracije gasa radona i blago mineralizovanih, sa kapacitetom od 56 litara u sekundi.
Indikacije: povišen krvni pritisak, angina pektoris, infarkt srca i srčane mane, slaba cirkulacija, bolovi u kičmenom stubu, kostima, zglobovima i mišićima, reumatoidni artritis, sistemske bolesti, giht, osteoporoza, Behterevljeva bolest, dečja cerebralna paraliza, razni oblici paraliza i pareza, operacije na kuku i kolenu, rehabilitacije posle trauma, rehabilitacije posle ortopedskih intervencija i posle hiruških intervencija na srcu itd. Temperatura vode se kreće od 36 do 38°C i njene karakteristike su slabo mineralizovana, zemnoalkalna,.

Ukupan smeštajni kapacitet Instituta je 560 ležajeva, raspoređen u tri stacionara: “Radon”, “Zelengora” i “Terme”. Svaki od stacionara čini celinu za sebe i raspolaže, osim smeštajnog dela i kompletnim terapijskim blokom (hidro, kinezi, elektro i peloid) kao i sa više različitih sala za organizovanu, grupnu i individualnu rekreaciju i zabavu.

Osim zdravstveno-rekreativnog turizma, Institut ima sve uslove za organizovanje i realizaciju sportskog turizma (teniski tereni, otvoreni i zatvoreni tereni za košarku, rukomet i mali fudbal, startne terene za paraglajding). Niška Banja je pogodna za pripreme i takmičenje sportskih ekipa, jer raspolaže sa terenima za mali i veliki fudbal, rukomet i tenis, hipodromom i streljanom.

Kongresni turizam (amfiteatar sa savremenom tehničkom opremom kapaciteta 300 mesta, plenum sala kapaciteta 60 mesta), restorane i salone za pružanje ugostiteljskih usluga sa prepoznatljivom nacionalnom kuhinjom.

Udaljenost od desetak kilometara od grada, oslobađa Nišku Banju  gradske buke i čini je savršenom za odmor i relaksaciju. Zdravstveni i turistički objekti smešteni su u uređenom parku površine 5 hektara kojim se šire opuštajući mirisi tople vode i peloida. U blizini Niške Banje je park-šuma Koritnjak, sa uređenim trim stazama. Postoji mogućnost organizovanja transfera od aeorodroma do Instituta kao i organizovani obilazak kulturno-istorijskih znamenitosti grada i okoline.

Da bi smo uvećali Vaše zadovoljstvo tokom boravka u ovoj oazi zdravlja, u našoj ponudi nalazi se i wellness & spa centar.

Svesni smo činjenice da hiljadugodišnja povezanost čoveka sa prirodom i njenim lekovitim faktorima, u današnje doba, zbog brzog i stresnog načina života, ponovo dolazi do izražaja i nalazi primat u svakodnevnom životu. Spoj lepote, uživanja, zdravlja, dobre volje… wellness i spa centar “SENSE” nudi sve to, ali i više od toga – rešenje problema od kojih je većina povezana sa nedostatkom vremena i užurbanim ritmom života.

Wellness & spa centra “Sense” svojim korisnicima pruža jedinstvenu ponudu u ovom delu zemlje: vibrosauna, krevet za orijentalnu masažu, tepidarijum, velvet krevet, balneo I i II, celutron, masaža, đakuzi bazen i sauna, različite vrste kozmetičkih usluga i tretmana i vita bar.

Potpun utisak o Institutu za lečenje “Niška Banja” može se steći tek boravkom u izuzetno lepom i zdravom ambijentu Niške Banje, što uz dejstvo lekovitosti prirodnog faktora Institutu daje epitet izuzetnog mesta za lečenje, rehabilitaciju, odmor i rekreaciju.

 

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt