Mataruška Banja se nalazi u centralnoj Srbiji, u prostranoj Kraljevačkoj kotlini, okružena ograncima planina Stolovi, Čemerna i Troglava. Smeštena je u parku površine 15 hektara na 215 metara nadmorske visine. Zahvaljujući konfiguraciji terena i bogatoj šumi vazduh u Banji je čist i nezagađen, klima je umerena, blaga, bez jakih vetrova. Ako Matarušku Banju posetite tokom letnjih meseci uverićete se u blagodati mikroklime ovog područja, temperatura je niža nego u gradu, a povećana vlažnost vazduha pod dejstvom vegetacije okrepljujuće deluje na organizam. Banju okružuje obilje zelenila, listopadne i četinarske šume, puno cveća i ukrasnog drveća.

Priča o Mataruškoj Banji u Srbiji počinje 1898.godine kada je Ibar usled velikih količina padavina promenio svoj tok i napravio sebi novo korito, a na mestu privremenog korita pojavila se topla voda koja je mirisala na sumpor. Ubrzo su obavljene prve hemijske analize vode koje su pokazale da se voda može koristiti u lečenju reumatskih bolesti. Već sledeće godine, sa izgrađenim kupatilima za muškarce i žene, i smeštajnim kapacitetima, Banja je dočekala prve goste. Nakon Drugog svetskog rata, izgrađeno je zimsko kupatilo čime joj je omogućen rad i tokom zimskih meseci.

Mataruška Banja ima najveći izvor sumporne vode koji dolazi sa 1000 m dubine. Voda je veoma lekovita, njen najvažniji element je sumporvodonik. Njegov nedostatak u organizmu uzročnik je raznih bolesti. Lekovita voda koristi se u terapiji ginekoloških, reumatskih, neuroloških oboljenja, oboljenja perifernih krvnih sudova, kod postraumatskih stanja.

U neposrednoj blizini Banje nalaze se srednjovekovni manastiri Žiča i Studenica i srednjovekovni grad Maglič. U znak sećanja na događaje iz 13.veka kada je Stefan Uroš I Nemanjić iz ljubavi prema lepoj princezi Jeleni Anžujskoj celu dolinu Ibra zasadio jorgovanima održavaju se Dani Jorgovana. U okviru manifestacije obilaze se manastiri Žiča, Studenica i Maglič. Brojne su manifestacije koje upotpunjuju turističku ponudu Mataruške Banje i grada Kraljeva. Izdvojićemo dve koje su veoma posećene: Veseli spust je manifestacija koja spaja sport, ekologiju, zabavu i turizam. Održava se zadnje nedelje juna kada se učesnici spuštaju niz 20 kilometara Ibra, od Magliča do Kraljeva. Manifestacija kojoj se raduju planinari naziva se Narcisima u pohode. Održava se 18.maja i okuplja sve planinare dobre volje koji se od podnožja planine Stolovi penju do vrha Usovica.

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt