Visoki planinski vrhovi oštro oivičeni u plavetnilu neba, nepregledni, neistraženi predeli privlače hrabre i radoznale, a njihovo osvajanje predstavlja pravi izazov i zadovoljstvo. Maglić nema naseljenih mesta, njega posećuju istinski zaljubljenici u prirodu, planinari, ljubitelji adrenalinskih sportova.

Maglić, dinarski gorostas, leži na graničnoj liniji koja deli Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru. Njegova dva najviša vrha mere preko 2000 metara nadmorske visine, vrh Mali Maglić (2.386 m) na bosanskoj strani planine i Veliki Maglić (2.396 m) na crnogorskoj.

Ovi vrhovi u narodu se nazivaju Gromovi, zbog magle i snažnih udara gromova.  Zapadna strana planine omeđena je rekom Sutjeskom, na jugozapadu naslanja se na planinu Volujak, reke Drina i Piva opasuju je sa severoistočne strane a planina Bioče sa jugoistočne. Do visine od oko 1600 metara  ukrašen je gustom bukovom i crnogoričnom šumom. Iznad šuma u zeleno-belom dezenu prostiru se pašnjaci i grebeni. Sam vrh Maglića strma je i kamena piramida sva ispresecana u bezbroj igala, grebena, prepada i škripova. Karakterističan je po četiri visoravni: Sniježnica, Vučevo, Ulobić i Prijevor.

Planina Maglić čuvar je  jednog od najvećih prašumskih rezervata u Evropi. To je Perućica, koja je deo Nacionalnog parka Sutjeska. Površina od 1291 ha krije jedinstvenu floru i faunu, a na samom dnu nalazi se čuveni visoki vodopad, Skakavac.

Sa koje god strane da priđete Magliću bićete zadivljeni njegovom lepotom, Maglić sa okolnim rekama i planinama čini kompleks očaravajuće lepote od koje zastaje dah. Susret sa ovom planinom, susret je sa prirodom u izvornom obliku.

Glavni vrh Maglića nadnosi se nad prostor Perućice, sa suprotne strane gleda i spušta se na dva gorska bisera, Trnovačko i Mratinjsko jezero. Trnovačko jezero smatra se za jedno najlepših planinskih jezera u Crnoj Gori. Upravo je Trnovačko jezero polazna tačka klasične markirane rute penjanja na Maglić i vrlo je pogodno mesto za kampovanje i odmor pre uspona.         Najčešće se penje staza koja polazi od Trnovačkog jezera, a pored nje postoji još nekoliko markiranih ruta. Staza Prijevor – Trnovačko jezero, dugačka je 4 kilometra i prosečnim hodom može se preći za sat i po. Staza spade u lagane kategorije. Ostale staze su staze koje spadaju u zahtevnije i teže, namenjene su profesionalcima sa dobrom kondicijom i opremom.

Showing 3 comments
 • Milka
  Reply

  Moje društvo planinara i ja smo proletos bili na Magliću. Malo nam je bilo teško da se penjemo uz sve one strme staze, ipak smo penzioneri, dok nismo otkrili stazu Prijevor – Trnovačko jezero. Dakle, za sve ljubitelje prirode i planinarenja preporuka: dobra priprema je pola posla i pravac Maglić!

 • Marko
  Reply

  Ja sam svoje putašestvije završio pored jezera. Društvo je otišlo u šetnju, a meni je bilo kul da prostrem ćebe, čitam knjigu i u uživam u prirodi.

 • Milena
  Reply

  Kad sam se popela na Vidikovac i odatle gledala Perućicu i vodopad Skakavac, mislim da mi je dah stao. Nikada nešto lepše nisam videla u životu.

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt