Jošanička Banja ili kako je još zovu Planinska banja, smeštena je u dolini reke Jošanice po kojoj je dobila ime, na samo 24 kilometra od naše najpoznatije i najposećenije planine Kopaonika. Nalazi se na 550 metara nadmorske visine te predstavlja jedno od najviših banjskih lečilišta u Srbiji. Povoljni klimatski uslovi, dobar geografski položaj, čist planinski vazduh, neki su od faktora koji je svrstavaju u red izuzetnih lečilišta.

Jošanička Banja poseduje pet izvora mineralne vode. Kako se izvori vode nalaze na vulkanskom tlu, temperatura vode se kreće od 36 C do neverovatnih 78 C i spadaju u najtoplije vode u Evropi. Lekovita voda bogata je mnoštvom minerala i drugih lekovitih sastojaka i primenjuje se u terapijama kupanjem i pijenjem. Pored izvora sa toplom vodom, Jošanička Banja ima i izvor hladne vode, u blizini Luškog potoka. Topla voda pogoduje lečenju reumatskih bolesti, bolestima kostiju i mišića, kožnim bolestima, ginekološkim oboljenjima. Lečilište u Banji ima velike prostorne kapacitete za sprovođenje terapija, gostima je na raspolaganju Tursko kupatilo, Banjsko kupatilo sa 10ak kada i jednim bazenom kao i novoizgrađeno kupatilo sa tri bazena i četiri kade.

Blizina velike i popularne planine Kopaonik, posetiocima nudi mogućnost šetnje po brojnim planinarskim stazama, različitih dužina i težina, kako za rekreativce, tako i za profesionalce. Okolina je bogata zelenilom, u šumama preovlađuje crni bor – banjski borjak, ispresecana brzim planinskim rečicama. Jošaničku Banju sasvim opravdano nazivaju i smatraju zelenim vratima Kopaonika.
Ovo banjsko lečilište skrojeno je po meri svih generacija. U njemu će uživati i mladi i stari. Ukoliko se odlučite na višednevni boravak u Jošaničkoj Banji, blizina znamenitih kulturno-istorijskih spomenika upotpuniće vam odmor. Čuveni manastiri koji se nalaze u neposrednoj blizini Jošaničke Banje su: Studenica, Sopoćani, Đurđevi Stupovi, Stari Ras i Pavlica. Reka Jošanica predstavlja značajnu ribolovnu vodu ovog kraja pa je ljubitelji ribolova sigurno neće zaobići.

Veliki deo prirodnog potencijala Jošaničke Banje čeka trenutak kada će biti otkriven i predstavljen u svom punom sjaju. Banja ima mnogo toga da pokaže, njena voda prava je retkost u Evropi, priroda je nesvakidašnja, istorija ovog kraja bogata i zanimljiva. Dok čeka bolje dane, Banja će svojim gostima nuditi prelepu, netaknutu prirodu koja odiše skladom i harmonijom te vam boravak u takvom ambijentu obećava da ćete se tako i osećati.

Comments
  • Jelena
    Reply

    Najlepsa banja :))))

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt