Jezero Perućac zagrlile su obale omeđene kamenim liticama, pa dubina na nekim mestima pri samoj obali je već od 3 do 8 metara. Ovo jezero se ušuškalo u okrilje planine Tare i prirodnog zavoja reke Drine između Višegrada i Bajine Bašte. Skoro 50 km je dugačak ovaj deo jezera, a širina varira od 100 do čak 1100 metara i što je jako interesantno, celim svojim delom je plovno, sa maksimalnom dubinom od preko 80 metara, što predstavlja svojevrsnu atrakciju za obilazak brodom koji saobraća na relaciji od Perućca do Višegrada. Karakteristika ovih predela je i endemska Pančićeva omorika (otkrivena davne 1875. godine), koja je rasprostranjena celom dužinom kanjona na teritoriji Višegrada, Milića, Srebrenice i planine Tare.

Sama okolina, kao i jezero, nude jako mnogo sadržaja za lep i ugodan odmor u prirodi. Bogat riblji fond, počevši od kapitalnih primeraka soma ili mladice, pa do  pastrmke, mrene, skobalja, šarana, deverike ili klena. Posebno je interesantno kada ogromna jata skobalja u proleće krenu na mrest. Nepregledni crni oblaci ribe ispod vode kreću se iz jezera uzvodno da polože potomstvo u tekućem delu reke Drine. Mnogi zaljubljenici nipošto ne propuštaju da bar jednom vide ove prizore ljubavne igre.

Na jezeru postoji i ponton, sa ograđenim prostorom za decu, napravljen da omogući i najmlađima da se osveže kupajući se. Najbolje vreme za kupanje je u julu i avgustu, jer je voda tada i najprijatnija za osveženje. O bezbednosti svih staraju se i spasioci, kako sa obale, tako i sa čamca u vodi. Prateći sadržaj je na nivou očekivanog, počevši od tobogana, skakaonice i tuševa. Takođe postoji mogućnost da svi koji žele mogu da iznajme pedalinu, čamac ili da se osveže u nekom od kafića pored samog jezera.

Stiče se utisak da postoji još mnogo prostora da se unaprede sadržaji vezani za boravak u prirodi oko jezera, ali i na njemu samom.

 

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt