Istočna Srbija predstavlja najbogatiji deo naše zemlje, prošaran zelenilom gustih listopadnih i četinarskih šuma, plavetnilom reka i rečica, brojnim planinama, kanjonima, pećinama, jamama i lekovitim banjama. Gamzigradska Banja nalazi se u ovom delu Srbije, u meandarskoj dolini donjeg toka Crnog Timoka. Od Zaječara udaljena je svega 11 kilometara, sa ostali delovima zemlje povezuje je magistralni put koji povezuje Zaječar i Paraćin. Meštani je od milošte zovu skraćeno – Gambanja.

Gamzigradska Banja prostire se na nadmorskoj visini od 160 metara. Klima ovog područja predstavlja svojevrsnu mešavinu kontinentalne i podplaninske klime sa hladnim zimama, toplim letima i veoma svežim noćima.

Gamzigradska Banja poseduje pet izvora lekovitih termomineralnih voda, koji izviru sa dubine od čak 300 metara i pripadaju grupi hipertermi sa temperaturnim vrednostima od 37 C do 43 C. Tri izvora lekovite vode nalaze se u priobalju, a dva u samom koritu Crnog Timoka. Širok je spektar oboljenja koja se tretiraju ovom vodom a neka od najčešćih su: različiti oblici reumatizma, ortopedske bolesti i stanja nakon preloma kostiju, oboljenja perifernih krvnih sudova, neurološka oboljenja, ginekološka oboljenja, anomalije kod dece u razvoju.

Gamzigradska Banja poznata je kao dobar domaćin. Srdačno će vas dočekati bez obzira da li ste došli na lečenje ili želite odmor u prelepom kraju Istočne Srbije. U samoj Gamzigradskoj Banji nalazi se jedna od najstarijih hidrocentrala u Srbiji. U 3.veku naše ere rimski car Gaj Galerije Valerije Maksimilijan na području Banje imao je svoju veličanstvenu palatu. Nedaleko od Banje, na svega 4 kilometra, nalazi se arheološko nalazište rimskog carskog grada Feliks Romulijana. Nalazište je od izuzetnog istorijskog značaja i kao takvo zakonom je zaštićeno i nalazi se na UNESCO-ovoj listi objekata svetske baštine. Na ovom lokalitetu možete videti ostatke carske palate, rano vizantijsko naselje, ostatke kula, razne podne mozaike. Pored ovog značajnog istorijskog spomenika, moguće je organizovati izlete na mističnu planinu Rtanj, u manastir Suvobor, Grliški manastir, grad Zaječar.

Gamzigradska Banja takođe je poznata kao mesto pogodno za održavanje sportskih priprema, kako zbog prirodnih odlika područja i klime, tako i zbog opremljenosti sportskim terenima za male i velike sportove, bazenom, teretanom i mnogim drugim sadržajima. Pored spotskih ekipa, ovde su i đaci dragi gosti jer se u Gamzigradskoj Banji često organizuju rekreativne nastave i nastave u prirodi.

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt