Ukoliko odlučite da istražite sve pogodnosti, znamenitosti i lepote koje nudi Bukovička banja, što vam toplo preporučujemo, imajte u vidu da su vrednosti ovog dela Šumadije brojne i smeštene na malom prostoru. Boravak u banji tako će vam, uz odmor, relaksaciju i oporavak, pružiti mogućnost da, za manje od pola sata vožnje, stignete do prirodnih i istorijskih celina i zanimljivih sadržaja, u kojima ćete sigurno uživati.

Bukovička banja nalazi se u samom gradu Aranđelovcu. Čine je izvorišta mineralne vode, koja zajedno sa lekovitom glinom okrepljuje, revitalizuje i pomaže u terapiji povreda, reumatskih, respiratornih, metaboličkih i gastrointestinalnih bolesti. Tretmani uz medicinske, fitnes i velnes programe ovde su upotpunjeni prilikom da koristite zatvoreni bazen, sportske terene, a leti i atraktivan akva-park, koji je među najvećima u Srbiji.

Najviše vremena u Bukovičkoj banji sigurno ćete provoditi u banjskom parku, gde se možete rekreirati na trim stazi ili samo uživati u šetnji. Jedinstven zeleni prostor projektovan sredinom 19. veka, geometrijski trasiran po ugledu na francuske parkove, mesto je koje ćete zapamtiti i po Starom zdanju, građenom kao letnja rezidencija dinastije Obrenović.

Šetnja stazama kroz aleje borova, kestenova i drugih četinara i lišćara, pored izvanrednih cvetnih kompozicija, dopunjena je posebnim doživljajem. Između travnjaka i klupa, na otvorenom prostoru, izložena su vajarska dela isklesana u belom venčačkom mermeru, koje umetnici iz zemlje i sveta izrađuju na godišnjem okupljanju “Beli Venčac” već pola veka i poklanjaju ih Aranđelovcu. Zbirka je jedna od najvrednijih svoje vrste u svetu.

Bukovička banja nije velika, pa planirajte izlete u okolinu.

Obiđite pećinu Risovaču u kojoj su pronađeni ostaci praistorijske naseobine i pogledajte modele porodice lovca neandertalca, pećinskog lava i medveda. Krenite na duže pešačenje do vrha Bukulje i osmatračnice sa koje se pruža veličanstven pogled na blago zatalasanu Šumadiju. Staza polazi iz banjskog parka.

Uživajte u prirodi, rekreaciji, ribolovu i ribljim specijalitetima pored akumulacionog jezera Garaši. Osetite atmosferu stare Srbije u etno selu Divljakovac, osposobljenom i za kompletan smeštaj. Ili otidite samo koji kilometar dalje do spomen kompleksa u istorijskom Orašcu, Crkve svetog Đorđa i imanja Karađorđevića, vinskih podruma Topole…

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt