Bogutovačka Banja pronašla je svoje mesto u centralnoj Srbiji, nedaleko od grada Kraljeva, na području izuzetnih geografskih odlika. Smestila se na padinama gorostasne planine Troglav, okružuju je gustim šumama obrasle planine Željin i Stolovi. Kompoziciju planinskih venaca upotpunjuje čuvena reka Ibar koja protiče na svega 3 kilometra od Bogutovačke Banje. Ovo područje krasi još jedan biser prirode, jedna od najlepših i najčistijih reka u našoj zemlji, reka Lopatnica. Banja se nalazi na nadmorskoj visini od 520 metara, odlikuje je umereno kontinentalna klima, bez jakih udara vetrova, magle i naglih promena vazdušnog pritiska i temperature. Bogutovačku Banju nazivaju još i Neuro banja, zbog mira, tišine i sklada kojim odiše i koji povoljno utiče na svaki organizam, smanjuju nervozu i stres.
Bogutovačka Banja ima tri izvora mineralne lekovite vode koja se koristi u terapijama kupanjem i pijenjem. Po svom sastavu spadaju u red slabo sumporovitih voda, temperatura im varira između 24 i 27 C. Najčešće bolesti koje se ovde uspešno tretiraju su: neuropsihijatrijska oboljenja, neki oblici reumatizma, bolesti organa za varenje, bolesti kardiovaskularnog sistema.

Okolina Bogutovačke Banje iz godine u godinu posebno privlači veliki broj ljubitelja lova, ribolova i planinarenja. Reka Lopatnica i predeli oko nje idealni su za vožnju biciklom, duge šetnje, sakupljanje šumskih plodova i lekovitog bilja.

Nedaleko od Banje nalaze se dva važna pravoslavna centra, manastir Studenica i manastir Žiča, kao i ostaci srednjovekovnog grada Magliča. Turistička organizacija Banje nudi organizovane izlete do ovih kulturno-istorijskih spomenika.

Manifestacije zabavnog, kulturno-umetničkog ili humanog karaktera obeležje su i Bogutovačke Banje. Zadnje nedelje meseca juna održava se Regata Ibrom, koja kreće od srednjovekovnog utvrđenja Maglič i nakon dvadesetak kilometara završava svoj spust u Kraljevu. Tokom spusta mogu se videti najrazličitija prevozna sredstva kojim učesnici pokušavaju da savladaju reku i stignu do cilja. U maju mesecu odžava se tradicionalni planinarski skup kada se na hiljade planinara penje na planinu Stolovi u okviru manifestacije Berba narcisa. Likovna kolonija Studenica jedan je od važnih kulturnih događaja za ovaj kraj. Okuplja ljubitelje umetnosti iz čitave Evrope, a inspiracija za stvaranje novih dela je prekrasni manastir Studenica.

Bogutovačka Banja priznata je kao lečilište ali se svojom sve sadržajnijom turističkog ponudom penje u rang popularnih mesta za idealan odmor u prirodi.

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt