Banja Vrdnik nije samo mesto gde iz dubine zemlje izvire blagotvorna termomineralna voda. Vrdnik je i vazdušna banja, u podnožju Fruške gore, sa malo vetra, mnogo ozona, i najvećim brojem sunčanih dana u godini u Vojvodini.

Ako dolazite zbog terapije vodom ili samo uživanja u njoj, prva destinacija će svakako biti kompleks Termal, sa otvorenim i zatvorenim bazenima. Usluge stručnjaka potražite ukoliko imate problema sa koštano-zglobnim sistemom – voda konstantne temperature od 32,8°C pomaže kod najrazličitijih stanja. Lekovitosti vode dodajte masažu, jogu, odličnu hranu, fruškogorska vina i mogućnosti za rekreaciju na samo nekoliko kilometara unaokolo i Vrdnik će postati mesto u koje ćete uvek rado doći, da se oporavite i zaboravite sve probleme.

Ukoliko je Banja Vrdnik mesto na kome ćete ostati na duže predlažemo nekoliko izleta, . Posetu navedenim mestima, naravno, možete planirati  i ako ste ovde samo jedan dan.

Vrdnička kula je vidikovac odakle su stari Rimljani osmatrali okolinu. Od Vrdnika se stiže za pola sata hoda „stazom zdravlja“ kroz lipovu i borovu šumu. U istoimenom etno naselju na vrhu, sa kompleksom drvenih bungalova, možete i odsesti.

U samom Vrdniku obavezno posetite manastir Vrdnik, posvećen Vaznesenju. (Poznat je i pod imenom Ravanica, pošto su ga u 17. veku naselili monasi iz Ravanice). Monahinje su uvek spremne da vas upoznaju sa istorijom ovog kraja i drugih fruškogorskih manastira. Na Fruškoj gori ih ima šesnaest, a do većine se iz Vrdnika dolazi veoma lako. Pominjemo samo neke: Grgeteg, Hopovo, Krušedol, Jazak, Velika Remeta…

Vrdnik je pre dva veka bio rudarsko naselje, pa pogledajte stare kuće interesantne arhitekture iz „Gospodskog šora“, sačuvane iz tog vremena.

Treba li posebno predstavljati planinu Frušku goru? Šume, pašnjaci, vodopadi, vrela… čine bogatstvo najstarijeg i najpitomijeg srpskog nacionalnog parka, gde ljubitelji prirode kilometrima, satima, mogu šetati, voziti bicikl, planinariti obeleženim stazama. Predlažemo da posetite i jedinstvene Sremske Karlovce i uživate u arhitekturi, Dunavu, vinskim podrumima, istoriji i lepoti mesta.

 

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt