Banja Rusanda, pozicionirana u srcu Banata, nadomak Zrenjanina, od Beograda ili od Subotice udaljena je svega 100 kilometara, a od Novog Sada i manje, 70 kilometara. Banjski kompleks čine slano jezero Rusanda, šumoviti park i Specijalizovana bolnica za rehabilitaciju.
Slano jezero, uspomena na Panonsko more, najveće je slano jezero u Srbiji, smešteno u ataru sela Melenci. Predstavlja napušteni meandar Tise, dugačko je oko 5,5 kilometara, širine od 200 do 600 metara. Posebnim i veoma važnim čini ga njegovo dno odakle se vadi lekovito blato. Zahvaljujući visokom salinitetu jezero i blato karakteriše visok stepen čistoće. Blato se zbog svog lekovitog svojstva koristi u medicinske svrhe.
Pre više od jednog veka na severnoj obali jezera započeto je formiranje veštačkog, šumovitog parka koji je danas stanište za preko 200 vrsta ptica stanarica i odmorište i usputna stanica za ptice selice. Upravo su ptice razlog zbog kojeg Banju posećuje i veliki broj posmatrača ptica i ornitologa. Zalaganjem ornitologa podignuta je moderna osmatračnica na obodu jezera sa koje se pruža veličanstven pogled na jezero i nepreglednu ravnicu. Park je zaštićeno nacionalno dobro.
Specijalizovana bolnica za rehabilitaciju ima kapacitet od 360 ležajeva raspoređenih u 114 soba i apartmana. Namenjena je lečenju i rehabilitaciji osoba sa oboljenjima ili povredama nervnog sistema, skeleta, zglobova i mišića, te reumatskim, kardiovaskularnim i dermatološkim problemima i tegobama. Banja je otvorena kako za korisnike banjskih terapija, tako i za sve željne odmora i relaksacije. Kompletnu šumovitu okolinu Banje povezuje uređena staza zdravlja.
Boravak u Banji možete upotpuniti kraćim ekskurzijama do obližnjih kulturno istorijskih spomenika. U Melencima se nalazi pravoslavna Crkva Svetog Nikole podignuta 1752. godine. Tipična klasicistička građevina može se pohvaliti vrednim primerima freskoslikarstva. Na samoj periferiji sela nalazi se jedan spomenik od posebnog značaja. Bošnjakova vetrenjača, ili Mlin na vetar podignuta je davne 1899. godine. Opeka i ćerpič tvore zarubljenu kupu na kojoj je krov od šindre. Kroz pokretni krov nekada je prolazila osovina sa krilima, koja je pokretala mlin. Nedaleko od Banje je i jedna od najstarijih crkava u Banatu, nalazi se na 10 kilometara od Novog Bečeja. Ostaci Crkve Arače predstavljaju kulturni i istorijski spomenik od velikog značaja. Pouzdano se zna da je rimska bazilika podignuta 1230. godine, kao i da je izgrađena na temeljima starijeg, sakralnog objekta.
Ako opuštajućim šetnjama, ambijentu ravnice, mira i spokoja, dodate uživanje u banatskoj kuhinji i pesmu tamburaša imaćete kvalitetno proveden vikend, ako ne i koji dan duže.

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt