Banja Ljig smeštena je pored jedne od najprometnijih saobraćajnica u Srbiji, uz Ibarsku magistralu, između obronaka poznate planine Rajac i obronaka Rudnika. Zahvaljujući ovakvom položaju lako se stiže do banje koja iz godine u godinu stiče sve veću popularnost među domaćim turističkim destinacijama. Banjski park pruža se dolinom reke Ljig, a ime je dobila po istoimenog gradu. Prostire se na nadmorskoj visini od 160 do 280 metara, odlikuje se umereno kontinentalnom klimom, bez naglih promena vazdušnog pritiska i temperature, blagim zimama i svežim letnjim mesecima. Podatak da je srednja godišnja temperatura  10°C, najbolji je pokazatelj umerenih odlika ovog kraja.

Područje Banje Ljig poseduje nekoliko izvora termomineralne vode. Temperature vode je oko 32, 5°C, po svom sastavu bogata je mineralima pa se u terapijske svrhe koristi kako za kupanje tako i za pijenje. Ukoliko Banju Ljig posećujete zbog lečenje, možete imati puno poverenje u Zdravstveni centar Banje koji je opremljen najsavremenijom medicinskom opremom i stručnim kadrom. Boravak i lečenje u Banji Ljig preporučuje se kod neuropsihijatrijskih bolesti, oboljenja perifernih krvnih sudova, kožnih bolesti, raznih oblika reumatskih bolesti, bolesti gastrointestinalnog trakta, postraumatkih stanja nakon povreda zglobova i kostiju.

Pored terapija i lečenja, Banja Ljig svojim gostima nudi sve što je potrebno za jedan sadržajan i kvalitetan odmor u prirodi. U banjskoj ponudi postoji veliki otvoreni olimpijski bazen napunjen termalnom lekovitom  vodom, uređena Staza zdravlja koja se proteže duž obale reke, brojni tereni za male sportove kao i uređena dečija igrališta.

U blizini Banje nalaze se dva prelepa manastira, Pustinja i Bogovođa.  Manastir Pustinja nalazi se na ulazu u Pustinjsku klisuru, zaklonjen je strmim, šumovitim padinama planine Orlovača, okružen šumom i kao takav predstavlja pravog čuvara pravoslavnog duha i tradicije. Manastirom Bogovođa oduševljavala se pesnikinja Desanka Maksimović i često ga posećivala.

Banja Ljig se takođe može pohvaliti i brojnim manifestacijama koje privlače stare i nove turiste. Najpoznatija i jedna od najstarijih  manifestacija  je Kosidba na Rajcu, demonstracija davnih vremena, uzruženog rada, zajedništva, pesme i  ukusnih zalogaja po starim receptima.

Smeštaj u Banji Ljig možete pronaći kako u hotelima i privatnim smeštajima, tako i u mnogobrojnim seoskim domaćinstvima koja se ozbiljno bave seoskim turizmom i pružaju veoma visok nivo usluge. Takođe, ako ste ljubitelji kampovanja ovde ćete pronaći kamp naselje sa 50 kamp jedinica.  Banja Ljig zasluženo osvaja simpatije i sve veću popularnost zbog bogate ponude i  jedinstvene prirode koja je okružuje.

 

 

 

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt