Koliko vam je daleko ili blizu, Banja Kanjiža? Kanjiža je mesto na krajnjem severu Vojvodine, na desnoj obali Tise, na samoj granici sa Mađarskom, a Banja Kanjiža banjski kompleks u Kanjiži, sa mineralnom vodom i nekoliko međusobno povezanih manjih hotela. Smestite se tu i uživajte u miru ravnice. Lekovita voda i mineralno blato pomoći će vam kod oboljenja centralnog i perifernog nervnog sistema, oboljenja kostiju i zglobova, povreda, a kako su i zdrave osobe zbog načina života naklonjene degenerativnim promenama, svima će tretmani dobro doći. Opustite se u šetnji Narodnim parkom i obavezno računajte na različite velnes masaže, tretmane kože, aromaterapiju…

Kako na najbolji način u Kanjiži iskoristiti odmor? Gradić se može brzo prepešačiti. Nekoliko zdanja sa interesantnom arhitekturom privlače pažnju. Potražite Glavni trg i Kitnjastu palatu, Zgradu opštine, Kreativni atelje “Nađ Jožef”, “Cnesu”, Biblioteku, crkve, Dom omladine… Popijte kafu u Glavnoj ulici, produžite do Ribarskog trga, mesta gde je u davna vremena nastala Kanjiža, pa do Tise i plaže – štranda sa sportskim terenima.

Planirajte posetu u junu, u dane kada možete posmatrati mušicu Tiski cvet i “cvetanje” Tise.

Novi Kneževac je mesto sa druge strane reke. Ne propustite da ga posetite, pošto je u sličnom stilu. Kapela Servijski, dvorac Servijskih Šulpeovih, letnjikovac Maldeghemovih, katolička i pravoslavna crkva, park sa retkim rastinjem… najpoznatije su znamenitosti. Lepo uređene staze i plaže u Novom Kneževcu idealne su za odmor.

Bicikl je u Kanjiži obavezno prevozno sredstvo. Pored pešačkih tura organizuju se i biciklističke, u prirodu, čak do Palićkog jezera, Horgoša, Sente… U okolini je nekoliko manjih jezera pogodnih za ribolov, a predlažemo i da se upoznate sa interesantnim običajima Vojvođana u Totovom selu, Velebitu, Malim pijacama, gde se nalaze etno-domaćinstva koja primaju goste. Kanjiža ima svoj Klub ljubitelja prirode, za sve dodatne informacije.

A kada padne mrak, tu su riblji i lokalni specijaliteti mađarske kuhinje, tamburaši, umetnička muzika u Art Café-u… Uživo, samo za vas.

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt