Četiri kilometra od grada Apatina, na severozapadu Bačke nalazi se Banja Junaković, smeštena na obodu istoimene park šume. Stoletna hrastova stabla čuvaju legende o nastanku ovog mesta, a jedna je ona koja kaže da su u obližnjem selu Staparu nekada živeli uskoci gusari, koji su krstarili Dunavom i pljačkali bogataše. U borbi su bili hrabri te je po njima, junacima, banja i dobila ime.
Prva analiza termalne vode pronađene u selu Prigrevica obavljena je 1914.godine u Budimpešti. Analize su pokazale da je voda visokog kvaliteta i da njena lekovitost ne zaostaje za termama u Karlovim Varima u Češkoj i Harkanja u Mađarskoj. Baš u Prigrevici, 1929.godine osniva se prva mala banja što predstavlja početak banjskog turizma ovog kraja.
Rekreaciono rehabilitacioni centar Banja Junaković, izgrađen je 1983.godine sa namerom da što veći broj posetilaca dobije mogućnost uživanja i lečenja lekovitom vodom koja po svojim fizičko-hemijskim karakteristikama spada u red sulfidnih, alkalnih, murijaticnih jodnih hipotermi, sa visokim procentom mineralizacije. Voda izvire sa dubine od 700 metara, temperature je oko 50°C, te se za upotrebu mora rashlađivati.
Ono po čemu je Banja Junaković prepoznatljiva su otvoreni bazeni sa skakaonicama i toboganima koji su atraktivni i veoma posećeni u letnjim mesecima. Gostima su na raspolaganju zatvoreni termalni bazen sa temperaturom vode od 36°C, saune, te bogat izbor terena za sport i rekreaciju – četiri teniska terena, teren za odbojku na pesku, staza zdravlja kroz park šumu Junaković, biciklističke staze, poribljeno jezero Toza, kuglana, kao i restoran sa širokom lepezom gastonomskih specijaliteta.
Banja Junaković mesto je održavanja više različitih manifestacija: Dunavski polumaraton za veterane i veteranke koji se trči od Banje Junaković do Apatina i održava se polovinom oktobra, zatim Lički maraton, tradicionalne viteške igre koje se održavaju u junu, oko Vidovdana. Ljubitelji ribolova, ribe i riblje čorbe Banju Junaković treba da posete početkom jula kada se održavaju Apatinske ribarske večeri, kuvaju se riblji paprikaši, takmiči se u pecanju, igra se fudbal i održavaju razne priredbe i koncerti.
Banja Junaković radi tek četiri decenije, što je u odnosu na druge banje u Srbiji kratak staž, ali bez obzira na to, ravnopravan im je konkurent svojim sadržajem, ambijentom i uslugom.

Showing 2 comments
  • Lacika
    Reply

    Lepo je osmišljeno sve, mada mi je prevelika gužva. Imam osećaj da je nekada celi Apatin na bazenima…

  • Rale
    Reply

    Meni je baš sve potaman… 😀

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt