Mesto za odmor i lečenje koje iz godine u godinu privlači sve veći broj zainteresovanih turista, svakako je Atomska Banja. Smeštana u trouglu između gradova Gornjeg Milanovca, Čačka i Kraljeva, dobro povezana i lako pristupačna sa koje god strane da joj prilazite. Atomska banja Gornja Trepča ima poseban geografski položaj a lepotu daje joj Šumadija, okružujući je šumovitim brdima i planinama, čineći je jedinstvenom oazom mira, tišine i zdravlja. Banja se nalazi na 460 metara nadmorske visine, u severnom delu čačanske kotline, na obroncima planina Vujan i Bukovik.

Kada se netaknutoj prirodi koja okružuje Atomsku Banju, planinskim obroncima obraslim gustim šumama bukve, bresta, hrasta, belog jasena, lipe, doda i 5 hektara četinaske šume stvaraju se klimatski uslovi koji pogoduju lečenju i predstavljaju mesto na kojem izvire zdravlje. Klima je izuzetno blaga, bez većih dnevnih i godišnjih oscilacija. U vrelim letnjim mesecima pravo je mesto za beg sa užarenog gradskog betona.

Termomineralna voda Atomske Banje svojim karakteristikama predstavlja pravu retkost. Raspored i koncentracija mikroelemenata, makroelemenata i radioaktivnih elemenata daju joj specifično lekovito dejstvo posebno na nervna i mišićna tkiva. Mineralni izvori nalaze se u podnožju šumovitih ogranaka planina Vujan i Bukovik, u dužini od 100 metara. Temperatura vode je 29,8 C. Atomska Banja je specijalizovana ustanova za rehabilitaciju koja koristi prirodne resurse u lečenju, spaja klasičnu fizikalnu terapiju sa savremenim naučnim dostignućima i tako osigurava maksimalne efekte rehabilitacionog tretmana.

Kulturno leto je manifestacija koja tokom letnjih meseci upotpunjuje turističku ponudu Atomske Banje i privlači veliki broj posetilaca. Bogat program manifestacije čine koncerti kulturno-umetničkih društava, muzičkih grupa, zatim književne večeri i pozorišne predstave.

Predlažemo vam da svoj boravak u Atomskoj Banji upotpunite obilaskom okolnih turističkih atrakcija. U podnožju između planina Vujan i Bukovik, iznad samih izvora lekovite vode nalazi se Crkva Presvete Bogorice, sagrađena najverovatnije u drugoj polovini 18.veka. U Banji je i manastir Vujan, posvećen Arhangelu Mihailu, spomenik izuzetne istorijske vrednosti koji se nalazi pod zaštitom države. Nedaleko od Atomske Banje nalazi se predeo izuzetnih odlika, Ovčarsko-Kablarska klisura, čiji obilazak upotpunjuje boravak u Banji. Poseta nekom od manastira Srpske Svete Gore ili vožnja katamaranom po jezeru Međuvršje samo su neke od brojnih mogućnosti koje nudi izlet u Ovčarsko-Kablarsku klisuru. Tokom boravka u Banji posetite Drvengrad i Zlatibor jer se i oni nalaze u njenoj neposrednoj blizini.

Postavi komentar

Pogledajte i ove lokacije
Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt