Jelašnička klisura

 In Reke i jezera, Zanimljivosti

Okolina Niša je bogata prirodnim lepotama što dokazuje i Jelašnička klisura koja se nalazi na nekoliko kilometara od Niške banje. Na putu ka Bojaninim vodama, na 15km od Niša i 3km od Niške banje, između naselja Čukljenik i Jelašnica.
Jelašnička klisura dobila je status prirodnog parka 1995. godine kao prirodno dobro, ali i kao rezervat koji broji preko 65 retkih vrsta biljaka koje su tu našle svoje stanište.

Sama klisura je specifična po svom neobičnom izgledu, čemu je „najkrivlja“ kraška erozija i krečnjačke stene. Moguće videti mnoštvo prirodnih kreacija: dolomitske stubove, potkapine, prozorce, šupljine i taverne. Pored stena i raznovrsne flore, jako je lep i vodopad Ripaljka, ali i ostaci rimskih utvrđenja.

Specifičnost Jelašničke klisure je i prvo penjalište u Srbiji posvećeno samo sportskom penjaju. Tako ljubitelji ekstremnog penjanja mogu uživati u istaživanju obeleženih staza, kojih ima jako mnogo, a da bi doživljaj bio kompletan najbolje je krenuti u društvu iskusnog penjača, jer je teško orjentisati se bez vodiča.

Međutim, iako Jelašnička klisura ima povoljan položaj i nudi obilje prirodnih bogatstava, kako za turiste tako i za ljubitelje netaknute prirode i planinarstva, postojeća turistička ponuda nije dovoljno razvijena, niti afirmisana. Celokupna turistička ponuda svodi se na đački, izletnički ili seosko-rekreativni turizam, te su kulturne vrednosti samo delimično uključene u ponudu.

Predlažemo da pogledate

Postavi komentar

Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt