Fočanske peščane piramide

 In Uspomene, Zanimljivosti

Nedaleko od grada Foče u republici Srpskoj, u selu Dančići nalazi se jedan jako zanimljiv prirodni fenomen, peščane piramide. Nažalost ovaj lokalitet je retko posećen i od strane lokanih ljubitelja prirode a turisti se mogu na prste prebrojati.

Fočanske peščane piramide izgledaju kao da su delo ruku nekog akademskog vajara. Inače ove piramide su nastale usled dugogodišnjeg delovanja vremenskih prilika, kiše, snega ali i sunca na pesak i glinu od kojih su sastavljene.

Po prvi put piramide se spominju iz doba Austrougarske u dokumentima o gradnji puta ka Kalinoviku. Neimari koji su projektovali taj put su trasu puta pomerili kako ne bi bile uništene ove prirodne građevine. Nažalost ono što stranci nisu srušili pobrinuli su se neimari Jugoslavije da poruše, tako je zauvek nestala najveća od svih piramida.

Ovakv fenomeni postoje još samo u Koloradu (USA), Dolomitima (Italija) i na Radan planini (Srbija).
U prošlosti mnogi su putopisci opisivali piramide u svojim delima diveći se ovoj prirodnoj lepoti i fenomenu. Putopisci koji su prolazili ovuda kažu da su lepše od piramida u Koloradu. Međutim, zbog loše putne komunikacije jer ovaj put više ne vodi prema Kalinoviku turisti se ne odlučuju da posete ovu atraktivnu prirodnu lepotu.

Jedan od putopisaca koji je jedno vreme boravio u Foči tvrdo je da su ove piramide stare više od dva veka. S obzirom da erozija još uvek traje piramide ne da propadaju ili nestaju već rastu iz godine u godinu.
Iako nemaju piramidalan oblik, izbrazdani peščani stubovi uzdižu se iz svojih širokih temelja i sužavaju prema vrhu i na taj način čine izvanrednu prirodnu retkost svetskih razmera.

Zanimjivo je i to da je ovaj lokalitet korišten za scenografiju i nekih filmova od kojih je jedan i čuveni film Vinetu…

Dragi moji ako Vas put nanese u Foču zbog raftinga ili bilo kojim drugim povodom obavezno svratite i raspitajte se kako mođete da odete i posetite ovu prirodnu lepotu. Uživaćete…

Predlažemo da pogledate

Postavi komentar

Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt