Etno oaza kraj Drine

 In Uspomene

U našoj porodici maj mesec je poseban, nižu se rođendani, godišnjice, a ove godine jedan  jubilej je zaslužio da bude posebno obeležen. Posle kraćeg većanja odlučismo da bi nam najviše prijalo kratko, vikend putovanje. Sve što smo videli u ponudi za etno selo Sunčana reka koje se nalazi na reci Drini par kilometara od Banje Koviljače prema Malom Zvorniku, odgovaralo je našim željama te smo  rezervisali sobu, dvokrevetnu jer decu ostavismo bakama u Novom Sadu.

Nakon dva ipo sata vožnje, 130 pređenih kilometara, bili smo pred kapijom etno sela. Parking ispred kompleksa je prostran i ma kolika gužva bila, parking je obezbeđen. Vikend može da počne bez tenzije zvane „gde ću se parkirati“. Kada smo izašli iz kola bili smo opčinjeni pogledom ispred sebe, iza sebe, oko sebe. Divota!

Kompleks etno sela je ogroman a svaki metar  ispunjen je smislenim sadržajem. Odseli smo u naselju Studenac, u kućici Goca Lolita. Svaka kućica ima svoj manje ili više neobičan naziv. Rekoše na naši domaćini dasu to imena ljudi koji su svojim radom zaslužili da se to i zabeleži.

Mnoštvo simpatičnih  detalja  pojačava utisak prisnosti sa samim mestom i domaćinima. Drvena kućica sa mastilo plavom ogradom oko trema, enterijer obložen lamperijom, sa šarenim ćilimima poznatog kroja, kompletno uređenim kupatilom, odiše toplinom i pruža ruke u zagrljaj.

Šetnju započesmo centralnom stazom koja nas  povede da nam pokaže lepoticu Drinu, ukroćenu na ovom delu obale, modro zelenu i čistu, tajnovitu, senovitu u hladu  lipa  i topola. Na samoj obali nalazi se kafić gde uz omiljeno piće služe veličanstven pogled na reku.

Etno selo smešteno je između dve planine, ušuškano  zelenilom na sve strane. Jedan do drugog poređani su tereni za razne sportove,  vežbalište na otvorenom i veliko igralište za decu. Ergela konja, škola jahanja, vožnja fijakerom, poligon za streličarstvo i strljaštvo. Bezbroj ponuda za aktivan odmor i rekreaciju. Možete da birate, mi smo se odlučili za SVE!!! Dobro ne baš sv, veštački zid je io nepremostiva prepreka.

Seoce “Ko nekad” priviklo nam je posebnu pažnju. Pet kućeraka, salandžak i zajednički mokri čvor čine ove seoce. U kućercima zidovi obloženi trskom, kreveti od slame. Idealno  mesto za hrabre, radoznale i umorne.

Svega je u izobilju, nije lako izabrati, ni aktivnost, ni stavku na meniju u restoranu. Sve je do tančina osmišljeno tako da zadovolji ukuse i onih najprobirljivijih posetilaca.

Subota je neosetno kliznula, uspavaše nas smirujući zvuci prirode i omamljujući večernji zrak.

Za  kratko vreme, intenzivnim razgledanjem, uspeli smo da zavirimo u svaki kutak etno sela ali nam je svakako nedostajalo još vremena da upotpunimo doživljaj. Nedostajala su nam i deca. Vratićemo se, ali ovaj put sa decom, naravno.

 

 

 

Predlažemo da pogledate
Showing 4 comments
 • Zoran
  Reply

  Ovo je bas lepo sredjen objekat i pun sadrzaja. Mislim samo da su porcije neprimereno velike, baca se bar trecina porcije.

 • Lala
  Reply

  Ima nas koji volemo da dobro jedemo…
  😀

  • Goci
   Reply

   Ima, ima….

 • Tibika
  Reply

  Jako je mnogo lepog ovde, no ja bih svakako izdvojio vožnju rekom Drinom… Prelepi pejzaži i netaknuta priroda na delu uzvodno od Sunčane reke

Postavi komentar

Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt